WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kruipend gipskruid

Is Kruipend gipskruid eenjarig?

Het kruipend gipskruid Gypsohila repens ‘Alba’ is wit in tegenstelling tot andere rassen die meer neigen naar roodpaars. Het geslacht Gypsophila telt wel tachtig soorten die zowel een- als meerjarig kunnen zijn. De herkomst ligt in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied en daarom zijn niet alle soorten even winterhard in ons klimaat. Ze komen daar vooral voor op kalkhoudende grond en hebben daar hun Latijnse geslachtsnaam Gypsophila aan te danken. Gypsos staat voor kalk en philos voor minnend, kalkminnend dus.

Is Gypshila repens ‘Alba’ geschikt als snijbloem?

De soort Gypsophila paniculata wordt massaal als snijbloem geteeld en stond jarenlang in de top 10 van de meest populaire snijbloemen. De takjes werden van oudsher gebruikt als bijmateriaal in boeketten. De laatste tijd wordt dit beschouwd als een beetje ouderwets. Er zijn intussen vele andere soorten die geschikt zijn als bijmateriaal. De Gypsophila repens (kruipend gipskruid) is met een hoogte tussen de 10 en 20 centimeter veel lager dan de soort Gypsophila paniculata. Kruipend gipskruid vormt losse zoden en niet-wortelende stengels, waarmee het inderdaad over de grond ‘kruipt’. Oorspronkelijk komt dit plantje uit de gebergten zoals de Alpen, Pyreneeën, en Karpaten. In ons land wordt het meestal gebruikt als rotsplant. De bloei is in mei en juni. De kleine bloempjes van een halve centimeter doorsnede bevinden zich in losse schermen.

Wat voor grond is geschikt voor Gipskruid?

Van oorsprong is gipskruid een kalkminnende plant, maar de tolerantie van geteelde soorten voor grond met weinig kalk is groot. De plant mag in elk geval niet te nat komen te staan. Daarom dient de grond poreus te zijn. Een zonnige standplaats is belangrijk.

Is het nodig om ‘Alba’ te snoeien?

Voor het onderhoud is het voldoende de plant in het voorjaar af te snijden. Je kunt dan ook een handje kalkhoudende meststof, zoals beendermeel, op de grond bij deze plant strooien.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

h4f58a080haj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Gypsophila 'Alba'

Cult

'Alba'

Familie

kruipend gipskruid

Familie latijns

repens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snijd af in het voorjaar.

Bemesting

Geef elk voorjaar een handje kalkhoudende meststof.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale, goed doorlatende tuingr

Vochtigheid

matig tot normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

20

Beschrijving

10-20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend