WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over Amelanchier laevis ‘Ballerina’

Een krentenboompje die de naam ‘Ballerina’ mag dragen, dat moet wel een bijzondere plant zijn. Deze Amelanchier laevis ‘Ballerina’ heeft prachtige oranje bladeren en staat in het voorjaar mooi in bloei.

Wanneer bloeit het krentenboompje?

Het krentenboompje Amelanchier laevis ‘Ballerina’ bloeit nog rijker dan de soort met zelfs grotere bloemen. Een juweel! De bloei van het krentenboompje valt in de maanden april en mei.

Waar komt het krentenboompje vandaan?

Hoewel er een paar Oost-Aziatische soorten bestaan, stammen de meeste krentenboompjes uit Noord-Amerika. De soort Amelanchier laevis stamt uit het gebied tussen New Foundland en Kansas/Ohio. Enkele soorten zijn inmiddels ook in Europa ingeburgerd.

Hoe groot groeit een Amelanchier laevis ‘Ballerina’

De plant is volledig winterhard, loopt in het voorjaar prachtig oranjerood uit en heeft een nog diepere oranjerode herfstkleur van de bladeren. De vruchten die na de rijke bloei in het voorjaar verschijnen, zijn donkerviolet. De krentenboom wordt tot 6 meter hoog en 4 meter breed. Door de open takkenstructuur maakt de plant nooit een donkere indruk.

Kun je de krenten van de Amelanchier laevis ‘Ballerina’ eten?

De krenten die verschijnen na de bloei in het voorjaar zijn degene die de krentenboom hun naam geven. Ze zijn eetbaar en lekker zoet. Hopelijk kun je snel genoeg de vruchten plukken, want de vogels zijn ook dol op deze krenten en plukken de boom vaak al binnen enkele uren leeg.

Hoe ziet het krentenboompje eruit het hele jaar?

Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Na de bloei volgen de vruchten. En daarna, in de herfst, de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voor alle bladeren afvallen.

Hoe onderhoud ik de Amelanchier laevis ‘Ballerina’?

Krentenboompjes zijn probleemloze planten met een mooie ronde kroonvorm die vrijwel overal goed willen groeien, zolang de grond maar iets zuur is. Ze vragen zelfs nauwelijks extra voedsel, hoewel mulch op de grond boven de wortels op prijs wordt gesteld. Snoei van de Amelanchier laevis ‘Ballerina’ is zelden nodig, alleen bij verkeerd groeiende of in de weg zittende takken, bijvoorbeeld takken die elkaar kruisen. Verwijder deze takken in de winter. Meer informatie over snoeien is te vinden in de snoeiartikelen.

lxt5ufe8fg28_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Amelanchier 'Ballerina'

Cult

'Ballerina'

Familie

krentenboompje

Familie latijns

laevis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei verkeerd geplaatste takken

Bemesting

Mulch eventueel in het najaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

liefst humusrijke, iets zure grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend