WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kornoelje

Wanneer bloeit de kornoelje Cornus florida ‘Rubra’?

De kornoelje Cornus floridaRubra‘ onderscheidt zich van de gewone soort door de roze tot rozerode bloemen in mei-juni. Cornus florida is meestal een heester en soms een kleine boom tot zes meter hoog. In mei bloeit hij schitterend. Achter de groenachtige bloemen staan witte tot roze schutbladen die de bloei opvallend maken. Tegelijkertijd ontwikkelt zich het donkergroene blad van circa vijftien centimeter lang. Na de bloei kunnen rode bessen worden gevormd, maar dat gebeurt niet vaak in ons klimaat. Deze Amerikaanse soort heeft het bij ons wat moeilijk en blijft een stuk kleiner dan in zijn gebied van herkomst (Maine tot Nieuw-Mexico). Over het algemeen zien we meer kweekvormen in de tuin dan de soort zelf.

Groeikenmerken kornoelje Corncus florida

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Welke soorten kornoelje zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Hoe onderhoud ik de Cornus florida ‘Rubra’?

Doordat deze kornoelje eerst opgaand groeit en vervolgens bijna horizontaal vertakt heeft hij een zeer karakteristiek uiterlijk. Daarom is snoei ook niet nodig. Je kunt wel in het voorjaar wat dood hout wegknippen. Een alleenstaande kornoelje, moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan.

Wat voor grond heeft de kornoelje nodig?

De struik vraagt humusrijke, goed doorlatende, altijd iets vochtige grond en een beschutte standplaats in de halfschaduw. Kalkarme grond is een vereiste. Geef in het voorjaar een kalkvrije basisbemesting en mulch met tuinturf. Bij droogte tijdig water geven. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

 

Bestel de plant direct.

r1n5evd8kt7a_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cornus 'Rubra'

Cult

'Rubra'

Familie

kornoelje

Familie latijns

florida

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart eventueel dood hout verwijderen.

Bemesting

In het voorjaar kalkvrije mest geven.

Winterhard

matig

Bodem

zure humusrijke grond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1 tot 6 meter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend