WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kolkwitzia

Een plant die geen Latijnse én eigenlijk ook geen Nederlandse naam heeft, namelijk de Kolkwitzia. Lees meer over deze plant en waar de naam dan wel vandaan komt.

Waar komt de naam Kolkwitzia vandaan?

De uit China afkomstige Kolkwitzia amabilis heeft geen eigen Nederlandse naam. De naam klinkt noch Chinees noch Latijn en dat klopt. Toen de struik aan het begin van de 20ste-eeuw naar Europa werd gebracht, bleek de Chinese naam onuitsprekelijk. Gelukkig zijn er altijd wel botanisten die nog geëerd moeten worden met een plantennaam. In dit geval is het geslacht genoemd naar een Duitse professor, Richard Kolkwitz. De soortnaam is amabilis wat aimabel betekent. Of dit nu diende te slaan op de Duitse professor of de struik is onduidelijk.

Wat voor bloemen krijgt de Amabilis?

De struik Kolkwitzia amabilis bloeit in de zomer erg mooi. De bloemen zijn wit tot roze en hebben oranje vlekjes. Ze hebben de vorm van een klokje en zitten bijeen in grote pluimen. De bloemen kunnen de struik volledig bedekken. Na de bloei ontstaan kleine vruchtjes met harige omhulsels die in eerste instantie rood en later bruin zijn. Buiten de bloeiperiode is de struik niet bijzonder. Er is wel wat herfstkleur, maar niet spectaculair.

Wat voor standplaats is geschikt voor Kolkwitzia amabilis?

Een zonnige standplaats levert de meeste bloemen op, maar schaduw wordt verdragen.

Hoe kan ik de Kolkwitzia snoeien?

Belangrijk is dat de Kolkwitzia amabilis wordt gesnoeid. Als deze struik niet gesnoeid wordt, worden de oudere takken kaal. De bast begint te schilferen en het mooie is er dan wel af. Begin met snoeien als de struik al een aantal jaren in de tuin staat. Snoei na de bloei een kwart tot een derde van de uitgebloeide takken terug tot ongeveer twintig centimeter boven de grond. Zo blijft de struik jong en vitaal.

 

Bestel de plant direct.

uz25zwp85brv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Kolkwitzia amabilis

Familie

Kolkwitzia

Familie latijns

amabilis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei oudere struiken na de bloei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon - halfschaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

maximaal 3 meter

Kleuren

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rozewit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend