WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kogellook

Wat voor bloemen krijgt de Kogellook?

Bij het kogellook Allium sphaerocephalon bloeien de bloemetjes in kleine roodpaarse bollen die boven de grond lijken te zweven op hun lange, smalle stengels. Vooral als er veel van de  Allium sphaerocephalon staan is dat een prachtig gezicht. Typisch voor deze sierui is dat de bovenkant van de bloem een beetje piramidevormig is. Deze soort wordt ook wel trommelstokjes genoemd.

Wat voor soorten Allium sphaerocephalon zijn er?

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië.

Wat is het verhaal achter Kogellook?

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Wat voor bodem is geschikt voor Allium sphaerocephalon?

Net als alle sieruien houdt de  Allium sphaerocephalon van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je op zandgrond tuiniert, kun je bijmesten als het loof begint te ontwikkelen. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

 

Bestel de plant direct.

cky575s805u0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Allium sphaerocephalon

Familie

kogellook

Familie latijns

sphaerocephalon

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Bij zandgrond eventueel mesten geven.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

75

Beschrijving

50-75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

donker roodpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend