WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kogelboterbloem

De kogelboterbloem Trollius chinensis ‘Golden Queen’ is een cultivar die maar weinig afwijkt van de oorspronkelijke soort.

Is de Kogelboterbloem een vaste plant?

De Nederlandse naam kogelboterbloem heeft de plant te danken aan zijn kogelronde bloemen. Maar dit gaat niet voor alle soorten op. Er zijn er ook met openstaande bloemen. Trollius chinensis ‘Golden Queen’ is een opgaande vaste plant, waarvan de bloemstengels hol zijn. De bloemen, die als regel in de voorjaarsperiode verschijnen, zijn bijzonder. De gele kleur danken ze aan de kelkbladeren. De eigenlijke kroonbladeren zijn nectariën geworden. Ze kunnen ook als tongvormige kroonbladeren worden beschouwd. De hoogte van de verschillende soorten (en cultivars) varieert van amper 40 tot 100 centimeter. De Trollius chinensis komt uit Noordoost-China. De Trollius chinensis ‘Golden Queen’ is een uitstekende borderplant. Sterk vertakte, tot 90 à 100 cm hoge vaste plant, die geen wortelstandige bladeren bezit. De stengelbladeren zijn niervormig en hebben spatelvormige slippen.

Wat voor bloemen krijgt de Kogelboterbloem?

De oranjegele bloemen hebben een doorsnede van 3 à 4 cm en zijn opgebouwd uit 7 à 12 stompe kelkbladeren en wel 20 honingnapjes, die langer zijn dan de meeldraden. De bloemen van de Trollius chinensis ‘Golden Queen’ zijn open. De bloei vindt later plaats dan bij de andere Trollius-soorten (juni-juli).

Wat voor bodem is geschikt voor de Trollius chinensis ‘Golden Queen’?

De Trollius chinensis ‘Golden Queen’heeft een vochtige kleigrond of humusrijke zandgrond nodig.
Ook is een zonnig tot lichtbeschaduwde standplaats belangrijk voor de Trollius chinensis ‘Golden Queen’. Zorg voor een voedzame en vochthoudende grond. Zorg voor zon of iets schaduw. Na 5 à 6 jaar kun je de Trollius chinensis ‘Golden Queen’ rooien en delen.

Word je graag op de hoogte gehouden van de allerlaatste tuininspiratie? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

ja75vbj8hr8r_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Trollius 'Golden Queen'

Cult

'Golden Queen'

Familie

kogelboterbloem

Familie latijns

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder de bloemen na de bloei.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame kleigrond of humusrijke

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

80-100 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

oranjegeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend