WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleine lisdodde

Waar plant ik de kleine lisdodde?

De kleine lisdodde, Typha angustifolia, is geschikt voor een middelgrote of grote vijver. Deze soort heeft een slanker blad dan z’n grote broer. In hoogte ontloopt de kleine lisdodde de grote lisdodde niet veel. Hij kan geplant worden in een vijver met een kunstmatige bodem. Gebruik dan de speciale korven, waarin waterplanten kunnen worden neergelaten op de bodem. Plant deze lisdodde langs de oever tot op een waterdiepte van vijf tot vijftien centimeter. In mei bloeien alle soorten lisdodde met lichtbruine bloemen, gevolgd door diepbruine, chocoladekleurige zaadhoofden: de sigaren.

Waar groeit de lisdodde in het wild?

Iedere watersporter kent ze: lisdodde. Je vindt hier brede randen van langs de oever van rivieren en meren. Watersporters weten dat deze natuurlijke oeververdediging kwetsbaar is. Aanmeren in een rietkraag is dan ook uit den boze. Wandelaars en fietsers bekijken deze waterpracht vanaf de andere kant. Vanaf de oever genieten zij van het zacht golvende riet en in de zomer van de chocoladekleurige sigaren. Menig vijverbezitter wil niets anders dan dit illustere plaatje nabootsen in zijn of haar eigen tuin. De lisdodde is dan een dankbaar goed. Het is een oeverbewoner, die deze illusie waar kan maken. Lisdodde is er in vele soorten en maten. Voor elke vijver van welke omvang ook is er wel een passende te krijgen. Hoe je ze plant lees je bij vijverplanten planten.

Hoe kan ik de lisdodde onderhouden?

Lisdodden zijn agressieve groeiers, althans de grote en de kleine lisdodde. Ze zaaien zich sterk uit en woekeren. Met hun wortels groeien ze al snel door vijverfolie heen, met alle gevolgen van dien. Daarom is het verstandig om enkel de dwerglisdodde in een tuinvijver met folie aan te planten. Zelfs in kleine vijvers zal deze de folie niet beschadigen. Kleine lisdodde kun je eventueel ook in middelgrote of grote vijvers met een kunstmatige bodem planten, maar dan heb je wel speciale bakken nodig. Plant grote lisdodde enkel aan in vijvers met een natuurlijke bodem die voldoende diep en groot is. Zo niet, dan kunnen ze zonder al te veel moeite het hele wateroppervlak innemen, waardoor er amper nog water zichtbaar is.

 

Bestel de plant direct.

96f5kv3893qs_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Typha angustifolia

Familie

lisdodde

Familie latijns

angustifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

zuur tot lichtzuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

lichtbruin

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September

Overige

Groenblijvend

groenblijvend