WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Steentijm

Wat voor bloemen krijgt Steentijm?

Steentijm Calamintha nepeta ‘White Cloud’ geeft – niet geheel verrassend – witte bloemen. De Calamintha nepeta is een soort met heerlijk geurend blad, dat ook prima voor culinaire doeleinden worden gebruikt. Het blad van de Calamintha nepeta ‘White Cloud’ is vrij klein en behaard. De Nederlandse naam steentijm doet vermoeden dat dit kruid iets wegheeft van tijm, maar de Latijnse naam Calamintha verwijst naar munt. Dit kruid zit eigenlijk een beetje tussen tijm en mint in. Het blad geurt naar munt, maar de lichtviolette bloempjes lijken op tijm.

Wanneer bloeit de Calamintha nepeta ‘White Cloud’?

Steentijm wordt al sinds de middeleeuwen overal in Europa gekweekt, maar is in tuinen nog vrij onbekend. Het is een leuk plantje. Niet vanwege zijn spectaculaire uiterlijk. Steentijm valt snel weg in zijn omgeving. Ook niet vanwege zijn uitbundige bloei. Op het eerste gezicht zijn de bloemen vrij onooglijk, maar als je de moeite neemt ze van dichtbij te bekijken, zie je hoe mooi ze zijn. Als je dit doet, dan zul je waarschijnlijk hun heerlijke geur opsnuiven. Iets wat ook vlinders, bijen en hommels doen. Daarom bezoeken deze insecten steentijm met plezier zolang de plant in bloei staat. Deze bloei is uitzonderlijk lang van juni tot oktober, maar bestaat eigenlijk uit twee aaneengesloten bloeiperioden. Kleinbloemige steentijm bloeit langer dan bijvoorbeeld de vlinderstruik en is daarmee een vlinderplant bij uitstek.

Wat voor standplaats heeft de Calamintha nepeta ‘White Cloud’ nodig?

Steentijm houdt van droge grond op een zonnige plaats. Bij voorkeur is de bodem iets kalkrijk. Het onderhoud is gering. Knip de plant af in het voorjaar. Naast de Calamintha nepeta ‘White Cloud’ zijn er meer soorten van de steentijm. Meer weten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

d20542l8rapz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Calamintha 'White Cloud'

Cult

'White Cloud'

Familie

steentijm

Familie latijns

nepeta

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

enigszins kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochting

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend