Kerstroos

De kerstroos Helleborus orientalis ssp. guttatus heeft witte bloemen met heel veel roodbruine spikkels.

De kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin. Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als zomergroene soorten. Daarnaast zijn er soorten die met bebladerde stengels overwinteren. De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats, soms dus zelfs in januari. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter.

Alle Helleborus-soorten zijn giftig, maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat. Helleborus orientalis is een ideale borderplant, omdat hij jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan en het een van de allereerste vaste planten is die in bloei komt. Hij is mooi te combineren met een hele serie vroegbloeiende bol- en knolgewasjes, maar doet het ook goed in een pot. Binnen de soort onderscheidt men een drietal ondersoorten die onderling vooral verschillen in bloemkleur en de mate waarin de kelkblaadjes gespikkeld zijn. Deze soorten zijn onderling gekruist en geselecteerd en zo zijn honderden benaamde en onbenaamde klonen ontstaan. Kleuren lopen uiteen van wit, roze, roodpurper, rood, zwartpurper, crèmegeel, geel tot groen.

Kerstroos onderhoud

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon. De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei.

Meer artikelen over diverse soorten planten, bomen en bloemen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je hier op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws!

2z35wfa8vzos_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Helleborus subsp. guttatus

Cult

subsp. guttatus

Familie

kerstroos

Familie latijns

orientalis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Elk najaar mest met beendermeel.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke, kalkrijke en voedzam

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

± 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met roodbruine spikkels

Bloeitijd

Begin

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen