WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kerstroos

De kerstroos Helleborus purpurascens is een soort die uit Oost-Europa komt. In ons land is het meer een collectieplant, die zelden als borderplant toegepast wordt.

Hoe ziet Helleborus purpurascens eruit?

Het is een soort die in het najaar boven de grond afsterft. In de winterperiode of in het zeer vroege voorjaar ontwikkelen zich de bloemen, die nogal variabel van kleur zijn. Soms zijn er exemplaren waarvan de bloemen aan de buitenzijde purperkleurig zijn en aan de binnenkant groen. Andere zijn aan de buitenzijde blauwachtig berijpt en aan de binnenkant bleek groenachtig. Daarna verschijnen de bladeren. De planten worden ongeveer 30 cm hoog.

Wanneer bloeit de kerstroos?

Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als zomergroene soorten. Daarnaast zijn er soorten die met bebladerde stengels overwinteren. De kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin. De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats, soms dus zelfs in januari. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter. Alle Helleborus-soorten zijn giftig, maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat.

Waar kan ik de kerstroos planten?

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden.

Hoe kan ik de Helleborus verzorgen?

Die mooie Helleborus wil je goed verzorgen natuurlijk. De verzorging is gelukkig helemaal niet moeilijk. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon. De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan.

Wanneer kan ik de kerstroos bemesten?

Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

nhs5yk180wox_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Helleborus purpurascens

Familie

kerstroos

Familie latijns

purpurascens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snijd lelijk blad in het voorjaar af.

Bemesting

In het voorjaar bladaarde.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke, voedzame, niet zure

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

variabel: purperkleurig, groen, enigszins berijpt

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend