WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kardinaalshoed

Wat voor bloemen krijgt de Euonymus fortunei ‘Hort’s Blaze’?

De kardinaalshoed Euonymus fortunei ‘Hort’s Blaze’ heeft grote bladeren, die in de herfst zeer opvallend zijn: ze kleuren dan bruinrood. De kardinaalshoed heeft kleine groenige bloemen die nauwelijks opvallen. Wanneer de bloemen opengaan, wordt de oranje zaadmantel zichtbaar. Deze vruchtjes verschijnen bij de meeste cultivars pas na jaren en zijn zelden talrijk.

Is de Kardinaalshoed een bodembedekker?

Het is een bodembedekkende struik, die plat is en zo’n anderhalve meter uitgroeit. De bloemen, die in juni verschijnen, zijn prachtig. Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid. Euonymus fortunei valt in de tweede groep. Deze soort heeft bonte bladeren, maar bij een minder zonnige standplaats is het blad groener. De jonge bladeren zijn tot drie centimeter lang en dof donkergroen. Naarmate ze ouder worden, wordt de kleur frisser en het blad glanst licht. De twijgen blijven altijd groen en wortelen gemakkelijk in de grond (waardoor hij de bodem goed bedekt) of tegen een muur (waardoor hij eenvoudig klimt).

Wat voor bodem is geschikt voor de Euonymus fortunei?

Kardinaalshoed houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Euonymus fortunei ‘Hort’s Blaze’ is een gemakkelijke heester die goed groeit op een humusrijke bodem. Deze groenblijvende soort heeft voldoende vocht nodig. Dus geef tijdig water. Bescherm ze tegen uitdrogende wind en zeer strenge vorst. Hij kan zowel op zonnige als op beschaduwde plaatsen worden toegepast. Mulch de bodem boven de wortels.

Kan ik de Kardinaalshoed snoeien?

Snoei is mogelijk om de heester in toom te houden. Bij voorkeur in maart. Geef dan ook humusrijke organische mest. Een mogelijke plaag is de kardinaalsmutsstippelmot. De rupsen vreten het blad aan, waarna ze dichte spinsles maken. Je kunt er tegen spuiten met een insecticide op basis van deltamethrin.

2mt5mup8o6x3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Euonymus 'Hort's Blaze'

Cult

'Hort's Blaze'

Familie

kardinaalshoed

Familie latijns

fortunei

Onderhoud

Verzorging

Beschermen tegen wind en vorst.

Snoeien

Snoei in maart.

Bemesting

In maart humusrijke organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

zand- of leemgrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen