WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kardinaalshoed

Hoe groot wordt de Euonymus alatus ‘Compactus’?

De kardinaalshoed Euonymus alatus ‘Compactus’ blijft wat kleiner dan de soort (tot 1 m hoog en breed), heeft zo mogelijk nog fellere herfsttinten, maar is verder gelijk aan de soort.

Wordt de Kardinaalshoed gebruikt als bodembedekker?

Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid. Euonymus alatus valt in de eerste groep. Het is een bladverliezende soort uit China, Japan en Korea. De struik groeit uit tot een halfronde vorm. Hij kan circa 2 meter hoog en breed worden en heeft prachtige kurklijsten op zijn hoekige takken. Meestal zult u geen vruchten aan deze plant zien, omdat bijna altijd manlijke exemplaren van deze tweehuizige soort worden toegepast. Maar hij heeft wel de mooiste herfstkleur. Het blad krijgt in de herfst opvallende geeloranje tinten. De witte onopvallende bloei valt in mei-juni.

Wat voor bodem is geschikt voor ‘Compactus’?

Euonymus alatus ‘Compactus’ houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Euonymus fortunei is een gemakkelijke heester die goed groeit op een humusrijke bodem. Deze groenblijvende soort heeft voldoende vocht nodig. Dus geef tijdig water. Bescherm ze tegen uitdrogende wind en zeer strenge vorst. Hij kan zowel op zonnige als op beschaduwde plaatsen worden toegepast. Mulch de bodem boven de wortels.

Kan ik de Kardinaalshoed snoeien?

Snoei is mogelijk om de heester in toom te houden. Bij voorkeur in maart. Geef dan ook humusrijke organische mest. Een mogelijke plaag is de kardinaalsmutsstippelmot. De rupsen vreten het blad aan, waarna ze dichte spinsles maken. Je kunt er tegen spuiten met een insecticide op basis van deltamethrin.

 

Bestel de plant direct.

y2k5fki8ayaq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Euonymus 'Compactus'

Cult

'Compactus'

Familie

kardinaalshoed

Familie latijns

alatus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei evt. na de bloei

Bemesting

Goede voorraadbemesting in het voorjaar; mulchen

Winterhard

volkomen

Bodem

liefst zand- of leemgrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon en halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend