WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Judasboom

Wat is de Judasboom?

De judasboom, Cercis siliquastrum, een boom of grote struik, komt van nature voor in Zuid-Europa, maar je kunt hem daar ook veel als sierplant zien. In ons land is het eigenlijk wat te koud voor de Cercis. Om die reden wordt de struik vaak klein gehouden zodat hij goed te beschermen is tegen de vorst.

Bloemen van de Judasboom

De judasboom ontleent zijn naam aan de Bijbelse vertelling, waarin Judas zich aan deze boom ophing. Een andere lezing vertelt ons dat de bloemen, die uit het kale hout te voorschijn komen, naar de wonden verwijzen die bij de kruisiging zijn aangebracht. De prachtige paarsroze bloemen soms nog voor de bladontwikkeling tevoorschijn en steken schitterend af tegen het bruinzwarte hout. Bijzonder is dat de bloemen direct vanuit het hout groeien, een zogenaamde naaktbloeier. In juli brengen de bloemen lange donkerbruine peulen voort. Ook de bladeren zijn mooi: ze zijn grijsgroen, niervormig en verkleuren in het najaar naar oranjegeel. De naam van deze boom kan herleid worden uit de bewering dat Judas zich aan deze boom heeft opgehangen. Mensen die dat onwaarschijnlijk vinden gezien het formaat van de boom, zien eerder in de ronde, zilverachtige blaadjes een verwijzing naar de 20 zilverlingen die Judas kreeg voor zijn verraad.

Hoe kan ik de Judasboom verzorgen?

Snoei aan het begin van de zomer dood en beschadigd hout weg. ‘Volgroeide’ bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei, bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. In dat geval kunnen de takken tot even boven de grond worden weggezaagd. Deze snoeiklus moet in de zomer worden uitgevoerd in verband met het gevaar dat de wonden anders inrotten of omdat de koraalzwam (Armillaria mellea) er vat op krijgt. De aantasting door de koraalzwam is te zien als er bruine strengen van zwamdraden (rhizomorfen) uit de wortelvoet langs de stam omhoog komen. In het najaar ontstaan de vruchten op de zwamdraden als bruingele paddenstoelen.

Wanneer kan ik de Judasboom snoeien?

Een Judasboom verplanten is bijkans onmogelijk. Een lange penwortel zorgt hiervoor. Zet hem dus gelijk op de juiste plaats! De volgroeide boom hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, tenzij verjonging gewenst is. In dat geval kun je dat het beste in de zomer doen, omdat er dan minder kans op ziekten bestaat. Een jonge boom kun je begeleiden door een stamhoogte van een halve meter aan te houden en daarop 3 tot 5 scheuten te laten staan. Kies daarbij scheuten die zo ver mogelijk uit elkaar staan, omdat nauwe vertakkingen kunnen scheuren bij sterke wind en er kan rotting ontstaan.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan eens een kijkje op onze tuinblog.

 

Bestel de plant direct.

nt55usk8e8g2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cercis siliquastrum

Familie

judasboom

Familie latijns

siliquastrum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Indien gewenst, snoeien in de zomer.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vruchtbare tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

700

Beschrijving

tot 7 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

donker tot licht paarsroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend