WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse zegge

Is de Carex morrowii wintergroen?

De Carex morrowii ‘Gilt’ is een bonte vorm van wat Japanse zegge wordt genoemd. Het zijn vrij stijve plantjes met witgestreepte blaadjes. De bloei is te verwaarlozen, totaal onopvallend. In feite is dit een van de weinige cultivars van Carex morrowii die wordt gekweekt vanwege het opvallende blad. De soort zelf komt alleen in het wild voor. Carex morrowii vormt compacte pollen die groen blijven in de winter. Een Carex-soort is geen gras, maar wel heel nauw verwant hieraan. Het zijn zogenaamde zeggen, te herkennen aan de driekantige stengels. Maar net als bij de grassen verschijnen de bloemen in pluimen en aartjes aan de einden van bloeistengels. Het zijn vaak prachtige planten, maar de paar duizend verschillende soorten zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat wordt nog verergerd door het feit dat de soorten nogal makkelijk met elkaar kruisen, wat allerlei tussenvormen oplevert.

Wat voor bodem is geschikt voor de Japanse zegge?

De verschillende zeggesoorten komen in heel diverse omstandigheden voor. Ook in onze inheemse, wilde natuur, met name in drassige omstandigheden met vrij zure grond. Carex morrowii doet het goed in normale tuingrond, zolang die niet te droog is. De plek moet wel zonnig zijn, maar lichte schaduw wordt verdragen. Het onderhoud is minimaal. Een goede basisbemesting met organische mest in het voorjaar is al voldoende. In ieder geval na juli geen mest meer geven, de plant moet zich rustig op de winter kunnen voorbereiden. Geef tijdens droogte water, maar zorg dat de grond op de groeiplek wel voldoende doorlatend is.

Hoe kan ik de Japanse zegge snoeien?

Het merendeel van de zegges sterft in de winter af waardoor de planten in z’n geheel afgeknipt kunnen worden. Dit kan in het najaar, maar verstandiger en decoratiever is om het blad te laten liggen ter bescherming tegen de vorst. Snoei vindt dan plaats in het voorjaar, na de vorst. Doe het wel op tijd, wanneer zegges alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is’, is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant. Wintergroene zegges worden niet ieder jaar teruggeknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren.

Bestel de plant direct.

qx35j7d8tged_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Carex 'Gilt'

Cult

'Gilt'

Familie

Japanse zegge

Latijnse familie

morrowii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Haal pas in het voorjaar het afgestorven blad weg.

Bemesting

Geef in het voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

bruin

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen