WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse sneeuwbal

De Japanse sneeuwbal Viburnum plicatum ‘Watanabe’ wordt ongeveer twee meter en draagt geen vruchten. Deze sierstruik bloeit erg lang, vanaf juni tot de eerste nachtvorst.

Wat zijn eigenschappen van de Viburnum plicatum ‘Watanabe’?

In de herfst kleuren de bladeren oranje, rood en geel. Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Wat voor een vorm heeft de Viburnum plicatum ‘Watanabe’?

Een van de mooiste Viburnums is de Japanse sneeuwbal. Dat komt door zijn veelzijdige schoonheid. De vorm is schitterend vanwege de bijna horizontale takken die strakgelijnde etages vormen. Wel heeft u een voldoende grote tuin nodig om deze struik volledig tot zijn recht te laten komen. Hij wordt namelijk behoorlijk breed.

Hoe bloeit de Viburnum plicatum ‘Watanabe’?

In de lente ontstaat een zee van witte bloemschermen. Deze schermen bestaan uit onopvallende maar wel vruchtbare witgroene knopjes en prachtige maar onvruchtbare bloemen aan de rand. In de zomer ontstaan uit de witgroene knopjes opvallende rode tot zwarte bessen. Dit trekt vogels aan die zich tevens prima kunnen verschuilen in het gebladerte. Dit blad is verschenen in het vroege voorjaar en wordt in de zomer diepgroen van kleur, waarna het in de herfst een prachtige wijnrode kleur heeft.

Viburnum plicatum ‘Watanabe’ onderhouden

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Wel is het aan te raden om wilde verticale scheuten te verwijderen. Deze nemen voedingsstoffen op die beter gebruikt kunnen worden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. De juiste bodem is het voornaamste voor een goede ontwikkeling van de Japanse sneeuwbal. Deze dient voldoende vochtig gehouden te worden. Klei of te droge grond gaat ten koste van deze struik.

 

Bestel de plant direct.

p1j5w8185ggp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Viburnum 'Watanabe'

Cult

'Watanabe'

Familie

Japanse sneeuwbal

Familie latijns

plicatum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zurige bodem

Vochtigheid

matig vochtig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend