WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse sneeuwbal

Wat voor kleur bloemen krijgt de Japanse sneeuwbal?

De Japanse sneeuwbal Viburnum plicatum ‘Mariesii’ is een cultivar uit de negentiende eeuw. Hij is nog steeds populair omdat de schermen met veel grote witte bloemen ver boven het gebladerte uitsteken. In de lente lijken daardoor de bloemen te zweven boven de takken. In de herfst combineren de bloemen prachtig met de aanwezige bessen.

Welke soorten Viburnum zijn er?

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Neemt de ‘Mariesii’ veel ruimte in beslag?

Een van de mooiste Viburnums is de Japanse sneeuwbal. Dat komt door zijn veelzijdige schoonheid. De vorm is schitterend vanwege de bijna horizontale takken die strakgelijnde etages vormen. Wel heeft u een voldoende grote tuin nodig om deze struik volledig tot zijn recht te laten komen. Hij wordt namelijk behoorlijk breed. In de lente ontstaat een zee van witte bloemschermen. Deze schermen bestaan uit onopvallende maar wel vruchtbare witgroene knopjes en prachtige maar onvruchtbare bloemen aan de rand. In de zomer ontstaan uit de witgroene knopjes opvallende rode tot zwarte bessen. Dit trekt vogels aan die zich tevens prima kunnen verschuilen in het gebladerte. Dit blad is verschenen in het vroege voorjaar en wordt in de zomer diepgroen van kleur, waarna het in de herfst een prachtige wijnrode kleur heeft.

Welke bodem is geschikt voor de Japanse sneeuwbal?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. De juiste bodem is het voornaamste voor een goede ontwikkeling van de Japanse sneeuwbal. Deze dient voldoende vochtig gehouden te worden. Klei of te droge grond gaat ten koste van deze struik.

Hoe kan ik de Viburnum plicatum ‘Mariesii’ snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Wel is het aan te raden om wilde verticale scheuten te verwijderen. Deze nemen voedingsstoffen op die beter gebruikt kunnen worden.Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

Op onze website kan je veel inspiratie voor de tuin opdoen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in een tuin van een andere tuinliefhebber en doe hier ideeën voor je eigen tuin op.

 

Bestel de plant direct.

0eq55qz85691_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Viburnum 'Mariesii'

Cult

'Mariesii'

Familie

Japanse sneeuwbal

Familie latijns

plicatum

Onderhoud

Detail

   

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig om te snoeien.

Bemesting

Zorg voor een humusrijke bodem.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen, bij voorkeu

Vochtigheid

matig vochtig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend