WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse hulst Convexa

Wat voor blad heeft Japanse hulst?

De Japanse hulst Ilex crenata ‘Convexa’ heeft bolrond blad. We zien deze kweekvorm vaak terug in lage, brede hagen. Deze uit Japan en Korea afkomstige hulst herken je niet direct als familie van onze vooral van kerst bekende hulst. De Ilex crenata ‘Convexa’ lijkt eerder op een soort buxus. De blaadjes zijn namelijk klein en hebben geen scherpe tanden. De Latijnse soortnaam crenata slaat op getand, maar dit is slechts zwakjes aanwezig. Ook ontbreken de opvallende rode bessen. Deze struik moet het ook al niet hebben van de onbetekende bloei van witachtige bloempjes. De nauwelijks zichtbare vruchtjes zijn verscholen onder het blad. Sommigen vinden de Japanse hulst daarom wat saai, maar zijn kwaliteit is het ondersteunen van structuur in de tuin. Daarvoor wordt hij ook gebruikt in Japanse tuinontwerpen. Door zijn langzame groei is hij ook geschikt als bonsaiboompje.

Welke kleur bloemen krijgt Ilex crenata?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin! Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Welke bodem is gewenst voor ‘Convexa’?

De Ilex crenata ‘Convexa’ houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen. De grond mag niet te droog worden dus meng in het voorjaar humushoudende tuingrond door de bodem.

Kan ik de Japanse hulst snoeien?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Het snoeien van de Japanse hulst kun je beter niet doen bij zonnig weer, omdat de kleine blaadjes dan kunnen verbranden. Als er een strakke haag of andere vorm ontwikkeld wordt, dan kun je in begin juni en in september de hulst snoeien. Als de vorm is bereikt, kun je gedurende het groeiseizoen elke maand de struik bijknippen.

Bestel de plant hier.

2q95mrb8sick_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Ilex' Convexa'

Cult

'Convexa'

Familie

Japanse hulst

Latijnse familie

crenata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Van april tot september.

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

volkomen

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw wordt verdragen

Hoogte

Maximaal

100

Beschrijving

tot een meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witachtig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen