WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse esdoorn

Hoe ziet het blad van de Japanse esdoorn eruit?

De Japanse esdoorn Acer palmatum ‘Dissectum’ is een van de meest gekweekte Japanse esdoorns. Het blad heeft de vorm van een hand en is scherp ingesneden. De kleur is in het seizoen lichtgroen, maar in de herfst verkleurt het naar oranje. De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven. De Japanse esdoorn is geliefd in elke tuin vanwege de vele bladkleuren waaruit gekozen kan worden. De kleurnuances lopen van groen en oranjerood tot bruin. Vaak geeft de Japanse esdoorn een speels effect. De bladeren zijn handvormig (palmatum verwijst naar de handpalm en niet naar een palmboom) en daardoor speelser. Ook de vaak wat open, grillige structuur draagt hier aan bij. Er zijn wat doorkijkjes en het vormt een minder compact geheel. De Japanse esdoorn is verder een van de weinige struiken die gebruikt worden in de Japanse tuin. Als bladverliezende heester symboliseren zij het tijdelijke.

Wat voor grond is geschikt voor Acer palmatum?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur voor de Acer palmatum ‘Dissectum’. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De standplaats van deze Japanse esdoorn is essentieel voor een goede ontwikkeling. Dit is vooral bij de jonge bomen van belang. De grond dient humusrijk te zijn en het licht niet te fel. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn.

Hoe kan ik de ‘Dissectum’ snoeien?

Van nature vormt de Japanse esdoorn veel dode takken. In het begin kun je het beste in de zomer snoeien omdat je dan kunt zien welke takken dood zijn. De soorten kunnen vrij sterk bloeden. Daardoor is eventuele snoei alleen in de rustperiode aan te bevelen en in ieder geval vóór het eind van het jaar. Snoei dus niet in het voorjaar, maar bij voorkeur helemaal niet.

 

Bestel de plant direct.

 

10c522k81i1z_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Dissectum'

Cult

'Dissectum'

Familie

Japanse esdoorn

Familie latijns

palmatum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei dode takken eventueel in de zomer.

Bemesting

Elk voorjaar een laagje compost.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

175

Maximaal

175

Beschrijving

1,75 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

purperrood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend