WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn Acer palmatum ‘Aconitifolium’ (ook wel ‘Filicifolium’ genoemd) is de meest voorkomende cultivar van deze soort Japanse esdoorn. Hij heeft nog dieper ingesneden blad dan de soort en vertoont zo mogelijk (per jaar verschillend, afhankelijk van het weer) nog intensere herfstkleuren.

Welke soorten Acers zijn er?

De Japanse esdoorn is de Nederlandse naam voor twee verschillende soorten Acers. Dat zijn de veel voorkomende Acer palmatum en minder vaak voorkomende Acer japonicum. Deze Acer japonicum is de originele Japanse esdoorn en is pas in de 19de eeuw naar Europa gebracht. Het is een kleine boom of struik tot 5 meter hoog, die anders dan Acer palmatum, wel opvallend bloeit met paarse bloempjes in april en mei. Het blad is groen en diep ingesneden. In de herfst krijgt hij schitterende rode tot paarse tinten.

Waarvoor dient de Japanse esdoorn?

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Acer palmatum ‘Aconitifolium’?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. Vooral bij de jonge bomen moet de grond humusrijk te zijn. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan!

Bestel de plant hier.

ks45qc48h4co_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Aconitifolium'

Cult

'Aconitifolium'

Familie

Japanse esdoorn

Familie latijns

japonicum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Evt. in de zomer snoeien.

Bemesting

Kalkvrije mest geven (geen beendermeel)

Winterhard

goed

Bodem

iets zure, humusrijke grond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend