WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Indigostruik

Welke kleur bloemen krijgt de Indigostruik?

Indigoblauw…die mooie kleur is inderdaad afkomstig van de indigostruik, Indigo heterantha. In het Oude Egypte werd deze kleur al gebruikt. De bladeren en takken moeten worden fijngemaakt en worden gemengd met water. Wanneer het eerst nog kleurloze water in contact komt met zuurstof, door bijvoorbeeld het water te bewegen, ontstaat de blauwe kleurstof. De Portugezen brachten indigo naar Europa. Napoleon liet toen in de Franse koloniën een grote hoeveelheid struiken aanplanten. In Nederland begon men op zaterdagmiddag met het kweken van de stoffen. Die moesten tot maandag drogen, waardoor de werknemers op maandag niet hoefden te werken. En inderdaad, uit die tijd stamt de uitdrukking ‘blauwe maandag’. In de 19de eeuw stopte de handel in indigo, doordat men de kleur op synthetische wijze kon verkrijgen. Dit was veel goedkoper en de kleur werd een stuk stabieler. Indigofera werd ook als medicijn gebruikt. Men gebruikte de plant al in 100 voor Christus tegen ontstekingen, zweren en om wonden schoon te maken.

Heeft de Indigo heterantha sierwaarde?

Indigo komt van het woord indicum (Lat.) of indikon (Gr.) en betekent ‘blauwe kleur uit India’. Marco Polo geeft informatie over de productie van Indigo aan de westkust van India. Grappig aan deze struik is dat hij langzaam door uw tuin heen wandelt. Indigofera vormt uitlopers onder de grond die op enige afstand van de struik weer stengels vormen. Bijzonder zijn ook de grijsgroene takken van de struik. Indigofera heterantha is ook zo’n mooi, maar bescheiden struikje. Hij is niet alleen mooi vanwege zijn vlindervormige bloemen, ook de bladeren hebben een hoge sierwaarde. Deze soort is nooit gebruikt om blauwe kleurstof uit te winnen.

Wat voor bodem is geschikt voor de Indigostruik?

Zet de indigostruik op een droge en zonnige plek, het liefst op kleiige, arme grond. In de winter sterft de struik bovengronds af. Niet getreurd, in het voorjaar loopt hij weer helemaal uit. Knip na de winter de dode takken af.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor de website in de gaten.

 

Bestel de plant direct.

k9752qz8vhkf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Indigofera heterantha

Familie

indigostruik

Familie latijns

heterantha

Onderhoud

Verzorging

De voet van de plant afdekken bij vriesweer.

Snoeien

Knip in het voorjaar de dode takken van de stuik.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

goed doorlatende, arme grond

Vochtigheid

weinig, normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend