WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hosta

Hosta undulata kwam in 1829 uit Japan, maar het ontstaan is onbekend. Het is onduidelijk of dit een door een kweker gemaakte kruising is, maar er is ook geen natuurlijke vindplaats bekend.

Hoe bloeit de Hosta undulata?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen heeft getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de Hosta?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd.  Deze soort hosta, Hosta undulata, is een typisch geval. Undulata betekent met golfjes en de 40 cm grote bladeren laten dat duidelijk zien. De bloemen zijn roze en bloeien in de zomer. De planten worden ongeveer 25-50 cm hoog en 60 cm breed.

Op wat voor grond groeit de Hosta undulata het beste?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe bestrijd ik slakken?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten.

Bestel de plant hier.

kma5heh83l1e_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hosta undulata

Cult

undulata

Familie

Hosta

Familie latijns

undulata (x)

Onderhoud

Detail

   

Verzorging

Bescherm tegen slakken. In de zon bij droogte water geven.

Snoeien

Bij veel schade in juli afknippen

Bemesting

Op zandgrond bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

schaduw tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

70

Beschrijving

50-70 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend