WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hosta

Waar komt Hosta sieboldii vandaan?

Hosta sieboldii komt uit Japan en is daar de meest voorkomende soort.

Wanneer bloeit de Hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt, rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de Hosta?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd.
Hosta sieboldii is terug te vinden in bossen en bij ons zien we hem meestal als mooie borderplant, die geschikt is om onder hoge heesters te groeien. De soort is genoemd naar een Duitse doctor Von Siebold, die de Hosta naar de hortus botanicus in Leiden heeft gebracht. Van hieruit is de verspreiding van Hosta’s over Europa begonnen.

Welke bodem is het meest geschikt voor Hosta sieboldii?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe vermijd ik slakken op Hosta?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten.

e2z5b2586qd7_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hosta sieboldii

Familie

Hosta

Familie latijns

sieboldii

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen slakken. In de zon bij droogte water geven.

Snoeien

Bij veel schade in juli afknippen.

Bemesting

Op zandgrond bemesten.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame tuingrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

kan veel schaduw verdragen

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

60

Beschrijving

bladmassa 25-35 centimeter, bloeihoogte 60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend