WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hosta Sieboldiana

Hosta sieboldiana, die in het Nederlands ook wel hartlelie of funkia genoemd wordt, komt uit Japan. Het is een van de betere hosta’s voor de tuin en zeker een die erg geliefd is. 

Hoe bloeit de Hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt, rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt Hosta?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd. De Hosta sieboldania is fors, met grote stevige bladeren die breed en hartvormig zijn. De bovenkant van de bladeren is grijsgroen, de onderzijde wat groener. De zware bloementros met bijna witte tot heel licht mauve bloemen steekt maar net boven de bladmassa uit. De bloeiperiode valt in juni-augustus.

Welke bodem is geschikt voor Hosta sieboldiana?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe bestrijd je slakken op Hosta sieboldiana?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kun je afsnijden in juli. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best de grond in het voorjaar licht bemesten.

Bestel de plant direct.

3y75rmj88cus_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hosta sieboldiana

Familie

Hosta

Latijnse familie

sieboldiana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In juli de eventueel aangevreten bladeren wegsnijden.

Bemesting

Op zandgrond mest geven in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw wordt geprefereerd

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

70

Beschrijving

50-60 centimeter bladmassa, ± 70 centimeter bloeihoogte

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

wit tot licht mauve

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend