WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hosta

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich er tegoed aan hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer.

Hoe bestrijd ik slakken op Hosta ‘Big Daddy’?

Hosta ‘Big Daddy’ lijdt minder aan slakken dan sommige andere cultivars. Heb je toch last van slakken? Dan kan de daar met allerlei middeltjes tegen beschermd worden. Veel van deze middelen kun je het beste onder het blad verbergen. Op de site zijn nog meer tips te vinden om ziekten en plagen te bestrijden. Aangetast blad kun je in juli afsnijden. Als je op zandgrond tuiniert, kun je het best in het voorjaar de grond licht bemesten. Wanneer ‘Big Daddy’ in vochtige, goed doorlatende grond staat, doet hij het erg goed in de schaduw.

Hoe bloeit de Hosta?

Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Wat voor bloemen krijgt de ‘Big Daddy’?

Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd. De meeste soorten die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van al die cultuurvormen groeien in Japan. De bladvorm loopt uiteen, van lancetvormig tot bijna rond, maar het zijn vooral de bladkleuren die de verschillen accentueren. Geel- en wittinten komen veel voor en daarnaast zijn er blauwachtige rassen, maar ook met een bijna gele bladkleur. ‘Big Daddy’ is een klassieker onder de grijsbladige hosta’s. De bloemen bloeien wit of mauve. Ze bereiken een hoogte van ongeveer een halve meter.

Wat voor grond is geschikt voor Hosta ‘Big Daddy’?

Hosta’s groeien in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Bestel de plant hier.

yll5ftt8qv6y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hosta 'Big Daddy'

Cult

'Big Daddy'

Familie

Hosta

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen slakken. In zon bij droogte water geven.

Snoeien

Bij veel schade in juli afknippen.

Bemesting

Op zandgrond bemesten.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond die voldoende

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

50

Beschrijving

30 centimeter bladmassa, 50 centimeter bloeihoogte

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, mauve

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend