WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Hortensia

Hoe groot wordt de Hydrangea arborescens ‘Grandiflora?’

De hortensia Hydrangea arborescens ‘Grandiflora’ wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met witte, steriele bloemen. Deze hebben een doorsnede tot maximaal vijftien centimeter. In tegenstelling tot de bekendere macrophylla-hortensia’s bloeit deze soort zelfs na sterke snoei of een intens koude winter omdat de bloemknoppen pas vanaf het voorjaar worden gevormd. Sommigen planten ‘Grandiflora’ om die reden wel als haag omdat deze in de winter drastisch in vorm gesnoeid kan worden.

Wat voor bloemen krijgt de Hortensia?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Welke grond is geschikt voor de ‘Grandiflora’?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond. Hydrangea arborescens is een struik met opgaande bloeiwijze. Het blad is eirond, elliptisch of breed-eirond en zes tot zestien centimeter lang.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hydrangea veranderen?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar.

Kan de Hydrangea arborescens te maken krijgen met ziektes?

Bij vochtig weer of te beschutte stand (onvoldoende ventilatie!) kunnen schimmelziekten (met name meeldauw) optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, snuitkevers en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen beschikbaar waaronder een aantal op basis van natuurlijke stoffen.

Bestel de plant hier.

xvb5a0q856tx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Grandiflora'

Cult

'Grandiflora'

Familie

hortensia

Familie latijns

arborescens

Onderhoud

Verzorging

De grond niet laten uitdrogen.

Snoeien

Verjongingssnoei in voorjaar.

Bemesting

Bemest in het vroege voorjaar (direct na de snoei) en als de bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

lichtzuur en humeus

Vochtigheid

matig, steeds vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend