WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

Hoe groot wordt de Hortensia?

De Hydrangea macrophylla ‘Blaumeise’ is een schermhortensia (Lace-cap of Teller-vorm). Hij wordt 50 tot 100 cm hoog en ca. 1 m breed. Op zure grond zijn de bloemen prachtig donkerblauw tegen donkerviolet aan.

Wat voor bodem is geschikt voor Hydrangea macrophylla ‘Blaumeise’?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Welke soorten Hydrangea macrophylla zijn er?

De Hydrangea macrophylla is de meest voorkomende hortensia in ons land. Er zijn twee typen: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. De schermhortensia’s hebben bloemschermen die bestaan uit kleine vruchtbare bloemen in het midden met daar omheen grote onvruchtbare bloemen. De bolhortensia’s hebben alleen maar de grote onvruchtbare bloemen die tezamen een mooie bol vormen. Van nature zijn de bloemen van deze soort wit tot rood van kleur.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Welke kleur bloemen krijgt de Hortensia macrophylla?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. Zelf een hortensia in de tuin planten? Neem dan eens een kijkje in het artikel hortensia planten.

pzr5o6l8ht0r_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Blaumeise'

Cult

'Blaumeise'

Familie

Hortensia

Familie latijns

macrophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar 1/5 van oude takken wegknippen.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw tot zon

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

tot 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

donkerblauw tot roodachtig blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend