WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hollandse linde

Is de Hollandse linde geschikt als leiboom?

De Hollandse linde, Tilia europaea, wordt vaak als leiboom toegepast, maar als deze boom vrij staat, krijgt hij dezelfde vorm als het blad, hartvormig. Deze linde wordt ook wel zwarte linde genoemd. De takken van de zwarte linde zijn erg donker en hebben een vlakke vertakking waardoor dit de leiboom bij uitstek is.Het bijzondere van de linde, Tilia, is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden.  Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen.

Waar wordt de Tilia europaea voor gebruikt?

De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen zon en inkijk.

Toepassingen lindebloesem

Lindebomen zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid door vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Hoe kan ik de Hollandse linde snoeien?

Snoei van lindebomen is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen. De leilinde dient jaarlijks gesnoeid te worden. Hiervoor is gedurende de eerste paar jaren een speciaal frame nodig. Dat kan gemaakt zijn van palen met draden of van hout. Om de halve meter is een dwarsligger aangebracht. Aan het einde van het groeiseizoen dienen de twijgen zo goed mogelijk verbonden te worden met het frame. Vervolgens verwijder je alle uitstaande takken en de uitgroei van de hoofdtakken. Het frame kan na een aantal jaren verwijderd worden als de takken voldoende verhout zijn.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan!

 

Bestel de plant direct.

52e5c4q81kjg_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tilia europaea

Familie

Hollandse linde

Familie latijns

europaea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei tussen oktober en maart. Verwijder in juni lage taken.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vrijwel alle soorten zijn geschi

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

2000

Beschrijving

tot 20 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend