WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Himalayaberk

Betula utilis

Hoe hoog wordt de Himalayaberk?

De Himalayaberk, Betula utilis, is een boom die tot 18 m hoog kan worden met een tamelijk open, maar smalle kroon (2,5 meter). De zeer dunne, sterk afschilferende schors kan roomwit tot warm geelbruin zijn. In de herfst hangen de katjes aan de bomen (geelbruin), later verkleurt ook het blad prachtig warmgeel. Bij een jonge boom zijn de blaadjes behaard.

Kenmerken cultivar ‘Doorenbos’

De cultivar ‘Doorenbos’ heeft heel lang Betula jacquemontii geheten en werd dus als een aparte soort beschouwd. Het is een van de mooiste berken met witte bast. Hij is sierlijk en kan op den duur 12 meter hoog worden en breder dan de soort. Hij groeit langzaam. De katjes in mei-juni vallen niet erg op, de gele herfstkleur des te meer.

Waar groeit de berk?

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken. De berk is tamelijk ongevoelig voor een bar klimaat. Dat komt door het hoge suikergehalte in zijn sap. We komen de berk daarom op het noordelijk halfrond tegen tot in de poolstreken op de permafrost, op schrale zandgronden en hoog in de bergen. Het kleinste boompje ter wereld is een berk uit de poolstreek. Ook in meer gematigde streken treffen we veel berken aan, maar als het subtropisch wordt geven ze het op. Zij ontlenen hun sierwaarde vooral aan de mooie stammen met afbladderende schors. Verder zijn er in het voorjaar nog de katjes en het frisgroene loof en later in het jaar vaak schitterende herfstkleuren. Van het zoete sap wordt wel berkenwijn gemaakt. De Noord-Amerikaanse indianen maakten kano’s van berkenbast. Dit werd ook wel voor de productie van kleding gebruikt.

Hoe kan ik de Betula utilis onderhouden?

Berken houden van zon en zijn het meest geschikt voor lichte, zandige, niet te droge grond. De wortels kunnen daarbij zoveel water uit de bovenste grondlaag weghalen dat dit gecompenseerd dient te worden met besproeiing als je wilt dat daar ook nog iets anders groeit. Ze wortelen namelijk erg oppervlakkig. Snoeien dient voor de kerst of in de nazomer te gebeuren, omdat berken bij snoei in het voorjaar sterk kunnen bloeden.

Hoe bestrijd ik ziektes bij de Betula utilis?

Er zijn twee ziekten die overigens zelden voorkomen bij alleenstaande berken: heksenbezem en berkenzwam. Een heksenbezem is een prop kleine takjes in de vorm van een vogelnest. De oorzaak van deze vergroeiing is een schimmel. Voor veel mensen heeft dit sierwaarde, maar u kunt de heksenbezem gewoon verwijderen. Berkenzwam is een schimmel met vruchtlichamen die lijken op de bekende elfenbankjes. Bomen die last hebben van deze schimmel gaan uiteindelijk dood. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

 

Bestel de plant direct.

ajv5i7984l3r_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Betula 'Doorenbos'

Familie

Himalayaberk

Latijnse familie

utilis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig, anders in de nazomer snoeien

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iedere niet te zware tuingrond v

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

bruingeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend