HibiscusHibiscus 'Floru'

De Hibiscus syriacus ‘Floru’, beter bekend onder de oude naam ‘Russian Violet’, heeft grote roze bloemen. Een exotisch vleugje in een onze tuin, dat biedt de Hibiscus.

Is de hibiscus een kamerplant of een tuinplant?

De trompetvormige bloemen doen denken aan exotische landen en daar komen ze ook meestal vandaan: van Oost-Azië tot West-Afrika en Australië en (sub)tropisch Amerika. Het geslacht kent eenjarige soorten, vaste planten en heestervormen. De meeste worden hier niet gekweekt, omdat ze het in ons klimaat niet uithouden. Daarom zetten we ze soms binnen. Een van de bekendste is de zogenaamde Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) die als kamerplant wordt gehouden. Voor de tuin is alleen de Hibiscus syriacus geschikt. Dit is een soort uit Zuidoost-Azië. Er zijn al in de Middeleeuwen exemplaren naar Europa gebracht. Sindsdien is er veel met de planten geselecteerd, met als gevolg tal van cultivars met witte, roze, mauve, blauwe en paarse bloemen. Ook dubbelkleuren komen veel voor. Na een warme zomer zullen deze hibiscussen tot ver in de herfst doorbloeien In sommige subtropische gebieden (bijvoorbeeld Zuid-Europa) zijn ze volledig ingeburgerd en verwilderd.

Waar kan ik de hibiscus planten?

Deze soort houdt van zeer voedselrijke grond die liefst wat lemig moet zijn en iets kalk mag bevatten. De planten doen het alleen goed in de volle zon en dienen zo warm en beschut mogelijk geplant te worden. Het duurt even voor ze goed zijn aangeslagen, maar één seizoen na het planten ontwikkelen ze zich meestal snel.

Hoe kan ik de Hibiscus syriacus ‘Floru’ snoeien?

Snoei in het eerste voorjaar alle takken tot de helft in om een bossige uitgroei te bevorderen. Daarna kan corrigerende snoei nodig zijn (laat in het voorjaar). Verwijder dan ook ingevroren takdelen. Takken met anders gekleurde bloemen wegnemen zodra je ze ziet.

Hoe onderhoud ik de roze hybiscus?

Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding, vooral beender- of bloedmeel. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels in het najaar met een laag organische mulch. Zorg dat de bodem nooit uitdroogt, maar deze mag ook niet te lang nat blijven. De Hibiscus verdraagt matige vorst, maar bij strenge vorst kunnen ze diep invriezen. Bescherm de plant dan tijdelijk met tuinvlies.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:10

Beste Ad ,het wordt dan weleens tijd om de plant over te potten.Dat kan nu zeker, in de wintermaanden. je kunt hem nu ook in de tuin planten. Kies voor een pot die een stuk ruimer is. Stel het snoeien nog even uit tot in maart. Snoei hem flink terug, hij bloeit aan het eind van de zomer op de nieuw gegroeide scheuten. Door te snoeien maakt hij veel nieuwe bloemscheuten .

>

Anoniem op 30 december 2014 om 13:45

Ik ben in het bezit van een "witte" hibiscus. Deze staat in houten kuip. De wortel is door de kuipbodem gegroeid, diameter van de wortel is ca. 4 cm!
Vraag: kan ik deze verplanten? Wanneer? Ook nu snoeien lijkt mij, plant is nog nooit gesnoeid. De hoogte van de plant is inclusief stam zeker 2 meter. Graag uw advies.
B.v.d