WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hertshooi

De hertshooi Hypericum inodorum ‘Beauty’ heet niet voor niet ‘Beauty’! Ze staat bekend om haar prachtige besjes en wordt hier zelfs speciaal voor gekweekt. De Hypericum inodorum is mooi in de heesterborder. Het is meer een besheester dan een bloemheester.

Hertshooi als snijbloem

Dit struikje kan ook heel goed een plaatsje krijgen in de vaste-plantenborder en wordt massaal als snijbloemen geteeld (voor de bes) in onder meer Zuid-Frankrijk, Israël en Zimbabwe. Het vormt een vrij dichte rechtopgaande struik, bereikt een hoogte van ruim 100 cm. De kleine bloemen (2½ à 3 cm) zijn goudgeel van kleur en aanwezig in de periode juli-september. De kelkbladeren zijn na de bloei teruggeslagen en vallen niet af. Ze zijn er in meerdere cultivars en die verschillen vooral in de kleur van de vruchten.

Waarvoor wordt Hypericum inodorum gebruikt?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten. Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Welke standplaats is het meest geschikt voor hertshooi?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is. In het voorjaar diep terugsnoeien.

mlr50hs8f9mx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hypericum 'Beauty'

Cult

'Beauty'

Familie

hertshooi

Familie latijns

inodorum (x)

Onderhoud

Verzorging

Bij strenge vorst winterbescherming nodig.

Snoeien

Elk voorjaar drastisch terugsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

80-100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend