WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstvaren

Is de Herfstvaren winterhard?

De herfstvaren Dryopteris erythrosora komt oorspronkelijk uit China en Japan. De soortaanduiding erythrosora verwijst naar de rode (erythros) sporenhoopjes (sora) op deze varen. De Nederlandse naam herfstvaren heeft niets met de herfst als jaargetijde te maken, maar met de bladkleur van de jonge bladeren. Die is namelijk brons tot rood. Je hebt wel even geduld nodig, want deze varen komt pas boven de grond in mei. In zachte winters behoudt hij zijn blad. De naam van het varengeslacht Dryopteris is afkomstig van de Griekse woorden ‘drys’ (eik) en ‘pteris’ (varen). Dit verwijst naar hun oorspronkelijke vindplaats in de eikenbossen op het noordelijk halfrond. Dit varengeslacht is een van de soortenrijkste met veel soorten die leuk zijn voor in de tuin.

Wat voor standplaats heeft de Dryopteris erythrosora nodig?

Voor deze Dryopteris erythrosora is het van belang de situatie op de oorspronkelijk vindplaatsen (eikenbossen) zo goed mogelijk na te bootsen. De grond moet daarom humusrijk zijn. Doordat eikenbossen over het algemeen wat lichter zijn, kunnen deze varens redelijk goed wat licht verdragen, maar ze staan het beste op een schaduwrijke plek. Ze hebben wel een hekel aan wind en droogte.

Hoe kan ik de Herfstvaren snoeien?

Snijd deze varens af in maart of april. Eerder kan zorgen voor vorstschade aan de nieuwe scheuten. Wat later maak je het jezelf moeilijk omdat er tussen het nieuwe loof geknipt moet worden. Mulch in het najaar met humusrijke grond, zodat de varen voeding krijgt en de minder winterharde soorten hebben een beetje extra bescherming. Doordat de herfstvaren pas in mei boven de grond komt, kun je het beste wachten tot april om hem af te knippen.

 

Bestel de plant direct.

ad15jpn8w2k5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Dryopteris erythrosora

Familie

herfstvaren

Familie latijns

erythrosora

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in maart-april.

Bemesting

Mulch met humusrijke grond in het najaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

(half)schaduw

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

70

Beschrijving

70 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

n.v.t.

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen