WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstgentiaan

Is de Herfstgentiaan een bodembedekker?

Gentiana sino-ornata oftewel herfstgentiaan, is een prachtige najaarsbloeier. Gentiana sino-ornata wordt hoofdzakelijk als rotsplant gebruikt, maar je ziet ze ook wel als bodembedekker voor kleine oppervlakten. De plant bloeit van september tot oktober en zal je verrassen met een veelheid aan flink grote bloemen. Hij kan dus voor een vrolijke herfstnoot zorgen in de tuin! Schilders zijn het er over eens: geen intensere kleur blauw dan die van Gentiana.

Waar komt de naam Gentiana vandaan?

Gentiana heeft zijn naam te danken aan de laatste koning van Illyria, Genthios, die leefde van 180-68 jaar voor Christus. De koning had zijn huisvesting vlak bij het huidige Albanië. Gedacht wordt dat Genthios de geneeskrachtige gaven van gentiaan heeft ontdekt en zijn naam er aan heeft verleend. Grappig feit is dat je gentiaan ook regelmatig kunt terugvinden op internationale postzegels!

Wat voor grond is geschikt voor Gentiana sino-ornata?

Zorg  er voor dat de grond goed vochtdoorlatend is. Met name in de herfst en winter moet de grond lichtvochtig zijn en vooral niet verzadigd met water raken. Afdekken van de plaatsen waar Gentiana sino-ornata is geplant, is daarom sterk aan te raden. Een licht doorlatende folie of glasplaten kun je voor de afdekking gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de lucht over de planten moet kunnen circuleren. Gentiana stelt nog al wat eisen aan de grond. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag is het meest voorkomend, maar wel afhankelijk van welke gentianen uw voorkeur hebben. Als de grond verschraalt is, meng je een flinke hoeveelheid puin in een kleine fractie door de verschraalde grond. Je kunt eventueel bloemen na de bloei verwijderen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan!

Bestel de plant hier.

cvn5cn68yuup_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Gentiana

Familie

herfstgentiaan

Familie latijns

sino-ornata

Onderhoud

Verzorging

Bescherm te plant in de winter tegen vorst.

Snoeien

Snoeien is niet nodig.

Bemesting

Bemesten is niet nodig.

Winterhard

goed

Bodem

lichtzure, humeuze en kalkrijke

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

20

Beschrijving

10 tot 20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend