WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstanemoon Honorine Jobert

De witte herfstanemoon (of Japanse anemoon) Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’ bloeit rijk met zuiver witte bloemen met opvallend gele meeldraden rond een groen hartje. Ze kunnen tot een meter hoog worden.

Wanneer bloeit een Japanse anemoon?

Herfstanemonen (ook wel Japanse anemonen genoemd) bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober. Ideaal dus voor kleur in het najaar. Het zijn vrij open planten die hun bloemen bepaald niet verbergen. Na de bloei worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd, die de plant nog een speels tintje geven in de herfst.

Welke soorten anamonen zijn er?

Sommige cultivars worden wel anderhalve meter hoog. Op anemonen raak je nooit uitgekeken. Het is een zeer heterogene groep planten, die zowel hoog in de bergen op alpenweiden als in bossen op zeeniveau voorkomt. De groeihoogte varieert van amper tien centimeter tot ruim anderhalve meter. De bloeiperioden lopen net zo sterk uiteen. Sommige behoren in onze streken tot de vroege bloeiers (maart), andere bloeien nog volop in september. De bloemen zijn eenvoudig van vorm en hebben allerlei verschillende kleuren, in feite ontbreekt vrijwel geen enkele kleur. Anemone ‘Honorine Jobert’ is een witte anemoon, de meeste zijn echter roze.

Waar kan ik een anemoon planten?

In de zon worden de bloemen het grootst, maar ze verdragen lichte schaduw. Iedere normale, niet te droge tuingrond voldoet. Mocht er langdurige droogte zijn, dan is het aan te raden water te geven. Na het planten vormen herfstanemonen al snel forse pollen. Ze hebben kruipende wortels die licht kunnen woekeren. Maar uitlopers zijn gemakkelijk los te steken en te verplanten.

Moet ik Anemone ‘Honorine Jobert’ snoeien?

Herfstanemonen worden het liefst met rust gelaten. Knip in het vroege voorjaar de oude bovengrondse plantenresten af zonder de jonge scheuten te beschadigen. Beschadigde wortels (bijv. door schoffelen) kunnen jonge planten vormen. Geef in het voorjaar organische mest. Breng in de herfst een 5 centimeter dikke mulchlaag boven de wortels aan.

Naast de Anemone ‘Honorine Jobert’ zijn er nog meer soorten van de herfstanemoon. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

Lees ook de blog Ode aan drie bloeiers over deze mooie anemoon en nog twee andere bloeiers.

 

Bestel de plant direct.

slp5a2p85d4w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Anemone 'Honorine Jobert'

Cult

'Honorine Jobert'

Familie

herfstanemoon

Familie latijns

hybrida (x)

Onderhoud

Verzorging

Geef water bij droogte.

Snoeien

Knip in voorjaar oude scheuten af.

Bemesting

In voorjaar organische mest en najaar mulch.

Winterhard

goed, eerste jaar na planten lic

Bodem

humusrijke losse grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend