WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hazelaar

Hoe hoog kan de Gewone hazelaar worden?

De gewone hazelaar, Corylus  avellana, is natuurlijk vooral bekend door zijn heerlijke hazelnoten maar ook door de katjes die al vroeg in het jaar verschijnen. De hazelaar kan tot zes meter hoog worden en krijgt een mooie brede vorm.

Waar staat de Hazelaar om bekend?

In Zuidoost-Europa en Klein Azië waar de hazelaar van nature voorkomt, zit hij vol hazelnoten. In ons land is het wel mogelijk dat er nootjes in de boom komen als de bloemen niet bevriezen in het vroege voorjaar, maar vaak worden de nootjes dan alsnog niet goed rijp. De hazelaar is een van de oudste gewassen. Van de wilde vorm zijn bladafdrukken in gesteenten teruggevonden. De prehistorische mens at reeds hazelnoten en de heester is in cultuur sinds de oudheid. De noten kunnen het best worden bewaard in het omhulsel.

Wat voor bloemen krijgt de Corylus avellana?

De geslachtsnaam Corylus is afgeleid van het Griekse woord korys dat helm betekent en natuurlijk hierop slaat. Naast noten heeft de hazelaar meer kwaliteiten. Het is een van de eerste bloeiers in de tuin ongeacht eventuele vorst. Reeds in januari kunnen de katjes verschijnen. Dit zijn de mannelijke bloemen. Zij worden een maand later gevolgd door de onopvallende vrouwelijke bloemen. Voor een grote opbrengst kunnen verscheidene struiken bij elkaar worden geplaatst. Het blijft echter afwachten. Een goede bevruchting kan worden verstoord doordat de katjes het stuifmeel te vroeg lozen of door bevroren bloemen.

Hoe kan ik de Corylus avellana snoeien?

Corylus avellana is goed te snoeien en kan zelfs als haag gebruikt worden. Als je niet snoeit, behoudt hij zijn mooie natuurlijke vorm, maar er komen meer noten aan de struik als je wel snoeit; ook wordt de boom daardoor wat compacter. De rondknopmijt kan de knoppen doen opzwellen, waardoor ze niet meer kunnen uitlopen. Je kunt de aangetaste takken wegknippen. Hazelaars stellen weinig eisen. Snoeien kan het best in maart maar mag ook in de wintermaanden. Als je prijs stelt op een goede bestuiving, snoei dan in maart waardoor het stuifmeel goed verspreid wordt. Het hele jaar door kun je de rechte takken verwijderen die uit de voet uitlopen. Bemest de hazelaar met humusrijke mest en eens in de drie jaar extra kalk.

 

Bestel de plant direct.

hra5xgq8lgbp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Corylus avellana

Familie

hazelaar

Familie latijns

avellana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Kan in maart. Het gehele jaar door wortelopslag verwijderen.

Bemesting

In het voorjaar basisbemesting.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor zavel- en kleigron

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

bladverliezend