WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Haagliguster

Wat voor bloemen krijgt de Haagliguster?

Ligustrum ovalifolium is de vaak groenblijvende voor hagen gebruikte liguster en heet daarom ook haagliguster. Het blad (folium) is elliptisch (oval) en wordt alleen bij flinke vorst lelijk en valt dan af.De bloemen verschijnen in juni. Ze staan in pluimen en hebben iets weg van seringen, maar niet wat betreft de geur. Die wordt niet door iedereen zo gewaardeerd. Wat gelukkig de vlinders niet weerhoudt om de bloemen te bezoeken. Na de bloei ontstaan zwarte bessen.

Hoe kan ik de Ligustrum ovalifolium snoeien?

Vanwege de snelle groei dien je dan regelmatig te snoeien. Je kunt een schema aanhouden van april tot september en dan om de vier tot zes weken. Als struik kun je hem bijknippen in het voorjaar. Als hij flink is ingevroren, kun jeu de haagliguster drastisch terugknippen tot kniehoogte. De liguster was al bij de Romeinen bekend als zeer gemakkelijk snoeibare plant. Daar waren ze gek op: planten met klein blad die zich in alle mogelijke modellen lieten snoeien. Zo konden ze ‘groene beelden’ vormen die als surrogaat werden gebruikt van de ook toen al niet te betalen luxe tuinbeelden die vaak uit Griekenland moesten worden geïmporteerd. De liguster is sindsdien in zijn diverse soorten nooit helemaal uit beeld verdwenen, maar toen na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo nieuwbouwwijken uit de grond werden gestampt, werd heel nieuwgebouwd Nederland volgezet met ligusterhagen als tuinafscheiding. Dat heeft zijn populariteit jaren daarna behoorlijk beïnvloed, maar eigenlijk zijn het heel mooie planten, met fijn blad, de meeste bloeien als losse struik prachtig met witte geurende bloempjes, waarna zwarte bessen verschijnen en diverse soorten blijven in normale winters groen. Veel voordelen dus, al helemaal als er even naar de vele soorten en cultivars met afwijkende bonte bladkleuren wordt gekeken.

Wat voor bodem heeft de Haagliguster nodig?

Ligusterstruiken groeien in iedere normale tuingrond en zowel in zon als lichte schaduw. Ze hebben ook niet bijzonder veel vocht nodig, maar hun wortels nemen het vocht zo goed op dat er in de buurt van liguster niet iets groeit. Als haag kunnen ze vrij smal worden gesnoeid vanwege de fijne vertakking.

 

Bestel de plant direct.

t1k5y7a8sz6b_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Ligustrum ovalifolium

Familie

haagliguster

Familie latijns

ovalifolium

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei als haag regelmatig in groeiseizoen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

elke tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen