WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Grote maagdenpalm Variegata

Is de Maagdenpalm een bodembedekker?

De grote maagdenpalm Vinca majorVariegata‘ heeft bont blad met een witte rand. Er zijn twee soorten maagdenpalm, de kleine en de grote; respectievelijk Vinca minor en Vinca major. Het zijn de best bloeiende wintergroene bodembedekkers die sterk zijn en schaduw verdragen. Daarom worden ze in veel onderhoudsarme tuinen gebruikt. Onder bomen en struiken houden ze het onkruid weg. De Vinca major ‘Variegata’ zijn zo sterk dat het af en toe belopen van een volwassen plant geen probleem vormt. De maagdenpalm heeft twee soorten stengels. De verticaal groeiende stengels dragen in het voorjaar de bloemen, meestal blauw. De horizontaal groeiende takken kruipen over de grond en wortelen zich, zodat de bodem bedekt wordt.

Kan de Vinca major ‘Variegata’ als klimplant dienen?

Hoewel geen echte klimplant, kan maagdenpalm ook klimmen als hiervoor aanknopingspunten zijn. Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen de twee soorten maagdenpalm. Als je beide in de tuin hebt, dan heb je het volgende lijstje niet nodig. De grote maagdenpalm heeft grotere bladeren en bloemen. Hij bloeit later en vormt eerder lange ranken dan een gesloten tapijt. Deze laatste eigenschap zorgt ervoor dat grote maagdenpalm wordt gebruikt in hanging baskets. Doordat grote maagdenpalm uit Zuid-Frankrijk komt en kleine maagdenpalm uit de Ardennen, is grote maagdenpalm minder winterhard. Hij kan in heel strenge winters invriezen, maar loopt vrijwel steeds weer uit.

Op welke grond groeit de Maagdenpalm het beste?

Maagdenpalm groeit goed in vochthoudende grond die voldoende humus moet bevatten.

Kan ik de Vinca major ‘Variegata’ snoeien?

Schaduw wordt goed verdragen, alleen bloeien ze dan minder goed. Zolang het beoogde oppervlak nog niet bedekt is, hoef je niet te snoeien. Daarna kun je het beste in het voorjaar de plant verjongen en modelleren door hem te snoeien. Je knipt dan de horizontale twijgen weg. Anders gaat de plant op den duur woekeren. In de winter beschermen tegen vrieswind. Plaats bijvoorbeeld coniferentakken over de plant heen. Je kunt ook beter het najaarsblad laten liggen tot het voorjaar (in tegenstelling tot bij de kleine maagdenpalm). Op onze site vind je meer informatie over hoe planten beschermt kunnen worden tegen vorst.

 

Bestel de plant direct.

iyv5sn681siq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Vinca 'Variegata'

Cult

'Variegata'

Familie

grote maagdenpalm

Familie latijns

major

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tijdens vrieswind.

Snoeien

In toom houden door in voorjaar horizontale twijgen weg te knippen

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

licht beschaduwd

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

tot 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen