WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zeekool

Is Crambe cordifolia geliefd bij bijen en vlinders?

Zeekool, Crambe cordifolia, is een plant afkomstig uit de Kaukasus. Een volwassen plant wordt tot twee meter hoog en breed en neemt zo circa twee vierkante meter in beslag. Deze gigant heeft enorme dikke, knolachtige wortels die zeer diep de grond ingaan. Daardoor heeft deze plant gelukkig nooit last van droogte. De bloeiwijze lijkt nog het meest op reuzengipskruid met enorme luchtige, spectaculaire witte wolken welke honingzoet geuren naar kool. Na de bloei zit de zeekool vol met zaden als ronde groene erwten en is nog zeker decoratief. Het is een gewaardeerde nectarplant voor bijen en vlinders.

Behoort Zeekool tot de meerjarigen?

Zeekool is een meerjarige plant die zowel als groente of als sierplant geteeld kan worden. Het bijzondere aan deze plant is dat zij zo’n acht jaar op dezelfde plaats kan blijven staan. Door het klimaat in Nederland komt zeekool hier niet veel voor. In Engeland, Frankrijk en Amerika is hij ruimer verspreid. De Engelsen hebben ook ontdekt dat de jonge bladscheuten van de zeekool eetbaar zijn. De kool wordt nu op kleine schaal geteeld (onder andere op Texel) voor exclusieve restaurants, die de kool doen vergezellen bij heerlijke gestoofde visgerechten. De scheuten worden dan geblancheerd om de bitterheid te verminderen.

Wat voor grond is het beste voor Crambre cordifolia?

Voor een mooie bloei dien je de plant ieder jaar te mesten en van kalk te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door kalk te strooien. Op rijke klei grond is dit minder noodzakelijk. De Crambe cordifolia stelt de volgende eisen aan de grond: die moet diep bewortelbaar zijn en voldoende voedsel en kalk bevatten. Ook is een zonnige standplaats belangrijk. Zeekool is ook een tere plant. Bind daarom de stengels van de plant aan een paal voor de wind er vat op krijgt omdat de takken anders kunnen knakken.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze tuinblog in de gaten te houden. Daarnaast is hier informatie te vinden over evenementen en tuin ideeën.

 

Bestel de plant direct.

jnc5r0j8yrg5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Crambe cordifolia

Familie

zeekool

Familie latijns

cordifolia

Onderhoud

Verzorging

Geef extra kalk voor een betere bloei.

Snoeien

Snoeien na de bloei.

Bemesting

Geef organische mest in het voorjaar.

Winterhard

normaal

Bodem

voedselrijke grond en kalkhouden

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnige standplaats

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend