Is Crambe cordifolia geliefd bij bijen en vlinders?
Zeekool, Crambe cordifolia, is een plant afkomstig uit de Kaukasus. Een volwassen plant wordt tot twee meter hoog en breed en neemt zo circa twee vierkante meter in beslag. Deze gigant heeft enorme dikke, knolachtige wortels die zeer diep de grond ingaan. Daardoor heeft deze plant gelukkig nooit last van droogte. De bloeiwijze lijkt nog het meest op reuzengipskruid met enorme luchtige, spectaculaire witte wolken welke honingzoet geuren naar kool. Na de bloei zit de zeekool vol met zaden als ronde groene erwten en is nog zeker decoratief. Het is een gewaardeerde nectarplant voor bijen en vlinders.
Behoort Zeekool tot de meerjarigen?
Zeekool is een meerjarige plant die zowel als groente of als sierplant geteeld kan worden. Het bijzondere aan deze plant is dat zij zo'n acht jaar op dezelfde plaats kan blijven staan. Door het klimaat in Nederland komt zeekool hier niet veel voor. In Engeland, Frankrijk en Amerika is hij ruimer verspreid. De Engelsen hebben ook ontdekt dat de jonge bladscheuten van de zeekool eetbaar zijn. De kool wordt nu op kleine schaal geteeld (onder andere op Texel) voor exclusieve restaurants, die de kool doen vergezellen bij heerlijke gestoofde visgerechten. De scheuten worden dan geblancheerd om de bitterheid te verminderen.
Wat voor grond is het beste voor Crambre cordifolia?
Voor een mooie bloei dien je de plant ieder jaar te mesten en van kalk te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door kalk te strooien. Op rijke klei grond is dit minder noodzakelijk. De Crambe cordifolia stelt de volgende eisen aan de grond: die moet diep bewortelbaar zijn en voldoende voedsel en kalk bevatten. Ook is een zonnige standplaats belangrijk. Zeekool is ook een tere plant. Bind daarom de stengels van de plant aan een paal voor de wind er vat op krijgt omdat de takken anders kunnen knakken.
Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze tuinblog in de gaten te houden. Daarnaast is hier informatie te vinden over evenementen en tuin ideeën.