WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gewone vlier

Hoe groot wordt de Sambucus nigra?

De gewone vlier Sambucus nigra is een boom of heester tot 6 m hoog met samengesteld afvallend blad. De witte bloemen verschijnen in juni – augustus in platte schermen met een aparte geur. De vruchten zijn eerst rood, later zwart en worden graag door de vogels gegeten. De vlier Sambucus) is een van de meest vertrouwde verschijningen in Noordwest-Europa. De heesters of kleine bomen met hun opvallend gegroefde stam werden vanwege de vele heilzame eigenschappen graag dicht bij huis geplant. De kroon is rommelig en zit vaak vol dood hout. Takken komen met een boog uit de grond, stoppen dan en groeien met een nieuwe boog weer door.

Wanneer bloeit de Gewone vlier?

De vlier heeft altijd in verband gestaan met verering van de zon, vruchtbaarheid en wedergeboorte. Hij speelde een voorname rol bij het bezweren van kwaad. Van de bessen wordt wel jam en wijn gemaakt. Vogels zijn gek op de vruchten die in schermen worden gevormd na de meestal rijke bloei in juni – augustus. Er zijn soorten met blauwzwarte, met witte en met rode vruchten. Naast dat het kleur aan je tuin geeft lokt het ook vogels naar de tuin.

Sambucus nigra het beste?

Vlieren hebben veel stikstof nodig, maar ze groeien in iedere normale tuingrond, hoewel enigszins zure, humusrijke grond de voorkeur heeft. De nog zachte uiterste twijgdelen kunnen vaak invriezen. Geef ieder jaar een flinke basisbemesting en mest tijdens de bloei en/of vruchtvorming nog eens. Dan ontwikkelt de plant zich het beste. Snoei is alleen nodig als de struik te groot wordt. U kunt in de winter vormsnoei toepassen. In het voorjaar is het vaak nodig om afgestorven takdelen te verwijderen. Mocht u eens fors willen snoeien, dan is het voorjaar ook hiervoor een goed moment. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.

qoy5z9h82opr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Sambucus nigra

Familie

gewone vlier

Familie latijns

nigra

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verjong in de winter of drastisch in maart.

Bemesting

Goede basisbemesting, later nog eens bijmesten

Winterhard

goed

Bodem

liefst iets zure, zeer voedselri

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend