WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gewone lijsterbes

Is de Sorbus aucuparia  ‘Fastigiata’ geschikt voor mijn tuin?

De gewone lijsterbes Sorbus aucuparia  Fastigiata‘ is een smalle, zuilvormige kweekvorm. Omdat hij niet zoveel ruimte opeist, is hij uitermate geschikt voor de tuin.

Groeit de Sorbus aucuparia het hele jaar door?

Aan een lijsterbes heb je het hele jaar wat. Als een van de eerste struiken vormt zij blad en kort daarop verschijnen de bloemen. Ze zijn meestal klein, wit tot roomkleurig en ze staan in flinke schermen of pluimen. Vervolgens verschijnen de opvallende bessen die mooi contrasteren met het groene blad. In het najaar krijgt de struik vaak nog een mooie herfstkleur. Tenslotte als het blad is gevallen, kunt u bij een aantal soorten nog genieten van de bast. Deze is vrij glad en warmbruin tot grijs met zogenaamde lenticellen (dwarsstreepjes). Lijsterbessen behoren tot de rozenfamilie en als je de bloempjes van heel dichtbij bekijkt zie je waarom.

Hoe groot kan de Lijsterbes worden?

De gewone lijsterbes komt bij ons in de natuur voor. Met name aan de rand van of in niet te donkere bossen waar voldoende licht is. Het kan dan een boom tot 12 meter hoog worden die goed en regelmatig is vertakt. Ook zien we de gewone lijsterbes in de buurt van weilanden en boerderijen. Onze voorouders geloofden namelijk dat de boom geneeskrachtig was voor hun vee. De witte bloemen verschijnen in mei in talrijke schermen van wel 15 centimeter in doorsnee. Ze ruiken erg onaangenaam. Na de bloei ontstaan de bessen die bij de soort oranjerood zijn. Ze worden naast lijsters ook graag door andere vogels gegeten. De Latijnse soortaanduiding aucuparia verwijst hiernaar. Het komt van aucopor dat betekent ‘op vogelvangst gaan’.

Op welke grond groeit de Lijsterbes het beste?

De verschillende soorten doen het goed op vrijwel iedere grond, zolang deze vochtig genoeg blijft. Bij droogte kunnen ze hun blad laten vallen. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Een laag mulch boven de wortels wordt op prijs gesteld. Een plek in de zon is het beste, maar (lichte) schaduw wordt verdragen. Snoei is niet echt nodig, maar wordt goed verdragen. Zware snoei kunt u het beste in de winter verrichten en lichte snoei direct na de bloei.

 

Bestel de plant direct.

deh59x987ynp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Sorbus 'Fastigiata'

Cult

'Fastigiata'

Familie

Gewone lijsterbes

Familie latijns

aucuparia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel direct na de bloei of in de winter.

Bemesting

In het voorjaar een basisbemesting geven; eventueel mulchen.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

1200

Beschrijving

6 tot 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend