WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gewone liguster Atrovirens

De gewone liguster Ligustrum vulgare Atrovirens‘ behoudt het blad langer dan de gewone soort, maar ze kleuren wel bruin in de winter.

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'

Welke liguster gebruik ik voor een haag?

Liguster vulgare is niet de algemeen voor hagen gebruikte, groenblijvende liguster, dat is Liguster ovalifolium. Liguster vulgare is de gewone liguster, een bladverliezende struik die tot 5 m hoog kan worden. Het is een in Europa en West-Azië inheemse plant.

Wanneer bloeit de gewone liguster?

Tijdens de bloei zit hij vol kleine witte bloempluimpjes. Het is een sterke soort die veel schaduw verdraagt. Daarom wordt hij vaak als dichte heester op moeilijke, donkere plekken toegepast. Hierdoor is hij ook populair bij vogels om in te nestelen. Hij bloeit in de maanden juli-augustus.

Wat zijn de voordelen van de liguster?

De liguster was al bij de Romeinen bekend als zeer gemakkelijk snoeibare plant. Daar waren ze gek op: planten met klein blad die zich in alle mogelijke modellen lieten snoeien. Zo konden ze ‘groene beelden’ vormen die als surrogaat werden gebruikt van de ook toen al niet te betalen luxe tuinbeelden die vaak uit Griekenland moesten worden geïmporteerd. De liguster is sindsdien in zijn diverse soorten nooit helemaal uit beeld verdwenen, maar toen na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo nieuwbouwwijken uit de grond werden gestampt, werd heel nieuwgebouwd Nederland volgezet met ligusterhagen als tuinafscheiding. Dat heeft zijn populariteit jaren daarna behoorlijk beïnvloed, maar eigenlijk zijn het heel mooie planten, met fijn blad, de meeste bloeien als losse struik prachtig met witte geurende bloempjes, waarna zwarte bessen verschijnen en diverse soorten blijven in normale winters groen. Veel voordelen dus, al helemaal als er even naar de vele soorten en cultivars met afwijkende bonte bladkleuren wordt gekeken.

Waar kan ik een liguster planten?

Ligusterstruiken groeien in iedere normale tuingrond en zowel in zon als lichte schaduw. Ze hebben ook niet bijzonder veel vocht nodig, maar hun wortels nemen het vocht zo goed op dat er in de buurt van liguster niet iets groeit.

Moet ik een liguster snoeien?

Als haag kunnen ze vrij smal worden gesnoeid vanwege de fijne vertakking. Vanwege de snelle groei dient u dan regelmatig te snoeien. U kunt een schema aanhouden van april tot september en dan om de vier tot zes weken. Als struik kunt u hem bijknippen in het voorjaar. Als hij flink is ingevroren kunt u de haagliguster drastisch terugknippen tot kniehoogte.

 

Bestel de plant direct.

vku56778fqw8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ligustrum 'Atrovirens'

Cult

'Atrovirens'

Familie

gewone liguster

Familie latijns

vulgare

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei als haag regelmatig in groeiseizoen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

iedere normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend