WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Druif

Welke kleur hebben de druiven van de Vitis vinifera?

Vitis vinifera ‘Kossuthtraube’ is een druivensoort die speciaal voor de consumptie wordt gekweekt. De druiven zijn donkerblauw.
De wijnstok wordt in ons land vaak gebruikt om haar sierlijke blad, dat pergola’s een zuidelijk aanblik kan geven.

Is de Druif een klimplant?

Het is een echte klimplant. De druif heeft volstrekt onopvallende groengele bloemen die in kleine trossen staan. De vruchten zijn de welbekende druiven in de kleuren wit (meer iets gelig) en blauw (variërend van blauw tot dieppaars).

Uit welk land komt de Vitis vinifera?

De druivenstok is niet inheems in Nederland vanwege het ongunstige klimaat. Voor de productie van druiven wordt het gewas in hoofdzaak in kassen geteeld. Het Westland was tot voor enkele jaren geleden het belangrijkste teeltgebied, vooral van het ras Frankenthaler (blauwe druif). Door import op grote schaal van consumptiedruiven uit Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië; en Turkije (maar ook steeds meer uit Californië, Mexico en Zuid-Afrikaanse landen) is zo langzamerhand de teelt in het Westland aan het verdwijnen.

Waar bloeit de Wijnstok het beste?

De beste plek voor een wijnstok is tegen een muur op het zuiden. De lange ranken moeten zorgvuldig worden gesnoeid en aangebonden.  De bodem moet voldoende vruchtbaar zijn, maar veel vocht is niet nodig omdat de wortels heel diep gaan. Het heeft alleen zin om zeer sterke rassen buiten aan te planten, omdat anders na een strenge winter zou blijken dat al je werk voor niets is geweest. Een sterk ras houdt het uit tot temperaturen van maximaal minus 20° C. Geef in het voorjaar organische mest of stikstofrijke kunstmest (bijvoorbeeld 12+10+18) en strooi er eventueel wat kalk bij Kalk in korrelvorm strooien is makkelijk en stuift niet.

Wanneer kan ik de Vitis vinifera snoeien?

In december of januari worden alle zijtakken tot op 1 tot 2 ogen gesnoeid. Alleen de gesteltakken, blijven gehandhaafd en mogen zich, zo lang er ruimte is, verlengen. Best een precies karwei daarom laat een video op de website zien hoe je het beste druiven kunt snoeien.

rs75pba8ztm7_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Vitis 'Kossuthtraube'

Cult

'Kossuthtraube'

Familie

gewone druif

Familie latijns

vinifera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In winter terugsnoeien.

Bemesting

Organische mest en wat kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

licht kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend