WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geoorde wilg

Waar en wanneer bloeit de Geoorde wilg?

De geoorde wilg Salix aurita is een echte inheemse heester met een zeer natuurlijke uitstraling. Hij wordt zelden hoger dan drie meter. Hij komt vooral langs waterkanten en in vochtige duinvalleien voor. De bladeren hebben aan de basis twee opvallende steunblaadjes, vandaar dat ‘geoorde’. De struik vormt kale jonge takken en knoppen. De katjes verschijnen in april-mei, maar vallen minder op dan bij andere soorten omdat ze weinig behaard zijn. Er zijn mensen die van gesnoeide takken fluitjes kunnen snijden.

Wilgen knotten

De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal dit moeten blijven gebeuren, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken. Het knotten kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar. Het polderlandschap met wilgen aan de slootkant is dus wat minder natuurlijk dan het lijkt.

Wanneer bloeit de Geoorde wilg?

De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor bijen en vlinders. Wilgen houden van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze tuinblog in de gaten te houden.

Bestel de plant hier.

jaq5p3i8qsr1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Salix aurita

Familie

geoorde wilg

Latijnse familie

aurita

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Meestal niet nodig, anders tussen november en maart.

Bemesting

In het voorjaar een lichte basisbemesting geven.

Winterhard

uitstekendUitstekend

Bodem

goed doorlatend, niet te rijk, e

Vochtigheid

normaal, de grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

zilverwit met gele helmknoppen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend