WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gentiaanereprijs

Is de Veronica gentianoides geschikt voor een rotstuin?

De gentiaanereprijs Veronica gentianoides is een soort uit de Kaukasus en Zuidwest-Azië. Je ziet hem vaak terug aan de rand van borders of in de grote rotstuin. De Veronica gentianoides is een lage, zodenvormende soort die niet hoger wordt dan zo’n 20-30 centimeter. Hij heeft donkergroene, dikke blaadjes en violetblauwe bloempjes in kleine trossen. De bloei valt in mei en juni.

Welke soorten Veronica gentianoides zijn er?

Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook als laag (on)kruid in tuinen, zoals gewone ereprijs Veronica chamaedrys. Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Waar bloeit de Gentiaanereprijs het beste?

Gentiaanereprijs groeit in iedere voedzame, niet te droge tuingrond, liefst in de zon, maar iets schaduw mag. In vochtige omstandigheden is de plant echter wat schimmelgevoelig. In het voorjaar de afgestorven plantendelen voorzichtig verwijderen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten.

Bestel de plant hier.

 

wrf5cpm8hx8u_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Veronica gentianoides

Familie

gentiaanereprijs

Familie latijns

gentianoides

Onderhoud

Verzorging

Begiet bij droogte.

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Goede basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

zeer goed

Bodem

voedzame, niet te droge tuingron

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

licht blauwviolet

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend