WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gebroken hartje Dicentra spectabilis

Waar komt de naam van de Dicentra spectabilis vandaan?

Dicentra spectabilis heeft haar Nederlandse naam, gebroken hartje, te danken aan de vorm van de bloem. Met een beetje fantasie is deze hartvormig. De Griekse betekenis van de naam is gerelateerd aan de bouw van de bloem. Di = dis en betekent dubbel en centra is afgeleid van kentron = spoor. Naast gebroken hartje, wordt deze plant ook druipende hartjes, mariatranen, oorbelletjes en reistasjes genoemd.

Wat voor bloemen krijgt het Gebroken hartje?

In gesloten toestand van de bloem zijn de stamper en meeldraden omgeven door twee schutbladen. Echt unieke bloemen. Zo bijzonder zul je ze bij geen andere plant zien. Het gebroken hartje is wit met rozerood van kleur en hangen in trosjes. De vorm van de bloem is aanleiding voor een groot aantal Nederlandse namen. Ook het samengestelde blad is fraai grijsgroen en van onderen witachtig. Echter, het bevat veel vocht en is daardoor ontzettend teer. Het beschadigt makkelijk bij aanraking.

Wanneer bloeit het Gebroken hartje?

Het gebroken hartje laat zich slechts kort zien. In het voorjaar komt hij op. Hij bloeit vervolgens in april en mei en trekt zich dan terug onder de grond, zodat je in juli al niets meer ziet. Daarom is het belangrijk om de ruimte die openvalt, op te vullen met een plant die pas laat tot ontwikkeling komt, bijvoorbeeld gipskruid. Oorspronkelijk komt het gebroken hartje uit China en Korea, maar in 1816 is hij in ons land geïntroduceerd. Sommigen beschouwen hem als een beetje ouderwets, maar de laatste tijd is hij weer helemaal terug. Ook als potplantje.

Wat is een geschikte standplaats voor de Dicentra spectabilis?

Een vochthoudende grond en een halfbeschaduwde plaats zijn noodzakelijk. Planten die in voedzame (klei)grond groeien worden aanzienlijk hoger dan planten die het moeten stellen met een voedselarme zandgrond. Dicentra spectabilis moet ook beschut staan, omdat de stengels gemakkelijk afbreken. Belangrijk is dat de grond met name in de groei- en bloeiperiode ruim voldoende vocht bevat. Water geven is dus belangrijk.

Bestel de plant direct.

o4253xy8yd97_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Dicentra spectabilis

Familie

gebroken hartje

Latijnse familie

spectabilis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Regelmatig bemesten met bladhumus.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

75

Beschrijving

30-75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze met wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend