WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ganzerik

Is de Potentilla tridentata wintergroen?

De ganzerik Potentilla tridentata ‘Nuuk’ is een plant met witte bloemen die groen blijft in de winter. Het blad van de ganzerik lijkt sterk op dat van aardbeiplanten. Het is een rijkbloeiende plant, geschikt voor de rotstuin en de border. Een halfstruikje dat wintergroen is en zo’n 20 cm hoog wordt. De plant vormt flinke rozetten. De blaadjes zijn driedelig en glanzend. In juni-juli verschijnen witte bloemen die betrekkelijk groot zijn en veel op die van aardbeien lijken.

Is de Potentilla tridentata een bodembedekker?

Potentilla tridentata komt uit Noord-Amerika. Het is een goede bodembedekker om hogere (opgaande) planten tussen te laten groeien.

Wanneer bloeit de Ganzerik?

Potentilla is een rijkbloeiend plantengeslacht met de zon in z’n bloemen. De naam Potentilla heeft te maken met medicinale krachten waar men vroeger bij deze plant van overtuigd was. We weten niet meer waarom. Het zijn in hoofdzaak kruidachtige planten, waarvan de meeste overblijvend zijn. Maar er is ook een struikvorm (Potentilla fruticosa) die in particuliere tuinen en openbaar groen veel wordt toegepast. De planten groeien heel divers, van kruipend tot opgaand. De bloemen zijn heel vaak geel, maar rood, roze of wit komt bij de kweekvormen ook voor. De bloeiwijze kan variëren van een tros tot een tuil, maar typen met alleenstaande bloemen zijn er ook. De meeste bloeien in de zomer, grofweg tussen juni en september.

Waar kan ik de Ganzerik het beste plaatsen?

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond.

Wanneer kan de Potentilla tridentata gesnoeid worden?

Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terugsnoeien tot vlak boven de grond. De plant groeit langzaam tot uit tot ‘matten’.

 

Bestel de plant direct.

sna5quv8j4bu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Potentilla 'Nuuk'

Cult

'Nuuk'

Familie

ganzerik

Familie latijns

tridentata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar kort terugsnoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot wat schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

20

Beschrijving

15-20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

groenblijvend