WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fluweelhortensia

Hoe groot worden de bloemen van een Fluweelhortensia?

Fluweelhortensia Hydrangea asperaMacrophylla‘ heeft de grootste tuilen met bloemen tot wel 25 centimeter in doorsnede.

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea aspera ‘Macrophylla’?

De Hydrangea aspera wordt in het Nederlands fluweelhortensia genoemd. Dat komt door de viltige beharing van de bladeren. De grootte en de groengrijze kleur zorgen voor een opvallende verschijning. De bloemen staan in schermen die uit twee delen bestaan. In het midden staan kleine wit tot paarse bloemetjes en daarom heen een ring van grote witte bloemen. De bloemschermen alleen zijn al prachtig, maar deze hortensia heeft nog een extra attractie. De soms wel 30 cm grote bladeren zijn grijs, viltig behaard. Dat maakt deze heester heel uniek. Hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten naar de vruchtbare bloempjes in het midden te lokken. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Wat voor grond wenst de ‘Macrophylla’?

De Hydrangea aspera ‘Macrophylla’ houdt van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Is het nodig de Fluweelhortensia te snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia’s worden gesnoeid is verschillend. Deze hortensia bloeit het mooist op eenjarige scheuten van juli tot en met augustus. Elk voorjaar kun je deze struik terugsnoeien op twee tot drie ogen en dunne takken verwijderen. Hierdoor ontstaat op den duur een soort knotboompje of knotstruikje.

Hoe voorkom je ziektes op de Hortensia?

Bij vochtig weer of te beschutte stand kunnen schimmelziekten optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, sapsnuitkevers, meeldauw en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen waaronder een aantal op natuurlijke basis te koop.

Bestel de plant direct.

gve5lt38mfim_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Macrophylla'

Cult

'Macrophylla'

Familie

fluweelhortensia

Familie latijns

aspera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vormsnoei in voorjaar.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot vier meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet met witte rand

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend