WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fluweelboom

De fluweelboom Rhus typhina ‘Dissecta’ is misschien wel de mooiste cultivar met diep ingesneden blad, dat op het blad van varens lijkt.

Welke fluweelbomen komen in Nederland voor?

De fluweelboom is een zeer fraaie boom voor kleine en grote tuinen. De twijgen zijn dichtbehaard met in eerste instantie roodachtig en later bruine haren. Vandaar de naam fluweelboom. In ons land zijn twee soorten gangbaar, Rhus typhina die vanaf het begin behaard is, en Rhus glabra die in het begin gladde twijgen heeft.

Wat zijn uiterlijke kenmerken van de Rhus typhina ‘Dissecta’?

De Rhus typhina komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zien we in ons land meestal terug als boom of grote struik. Naast de behaarde takken heeft de fluweelboom nog meer attracties. In de zomer bloeit de boom met groenachtige bloemen in dichte pluimen en ontwikkelt opvallende rode vruchtkolven. Deze zijn decoratief tot in het volgende voorjaar. In de herfst krijgen de bladeren een prachtige oranjerode kleur. Ook het hout is erg mooi omdat de jaarringen goed zichtbaar zijn.

Algemeen onderhoud Rhus typhina ‘Dissecta’

Een fluweelboom groeit overal maar overtollig water moet snel kunnen weglopen want hij houdt niet van natte voeten. Verder zijn de takken nogal breekbaar, dus een plek in de luwte is gewenst. Deze boom ontwikkelt veel wortelopslag en -uitlopers als hij wat ouder is. Sommige uitlopers komen meters verder op boven de grond. Verwijder dit alles zo spoedig mogelijk.

Moet ik de Rhus typhina ‘Dissecta’ snoeien?

Verder is snoeien ongewenst, omdat de natuurlijke vorm prachtig is. Mocht het toch nodig zijn, doordat bijvoorbeeld takken zijn afgebroken, dan kun je takken verwijderen in juni of compleet terugsnoeien tot op 10 centimeter in de wintermaanden. Ondanks een goede verzorging wordt de fluweelboom meestal niet erg oud: hij gaat tien tot twintig jaar mee.

Bent u een echte tuinliefhebber, kijk dan ook eens rond op onze website. Zo helpen we bij het opzetten van een nieuwe tuin of vindt u voorbeelden van borderpaketten die u kunt gebruiken bij het aanleggen van de beplanting.

Bestel de plant hier.

7xn59j38ujjb_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rhus 'Dissecta'

Cult

'Dissecta'

Familie

fluweelboom

Familie latijns

typhina

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vermijd snoei. Mogelijk in juni of winter.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

maximaal 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend