WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Rode beuk

Wat voor kleur bloeit de Rode beuk?

De Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ heet rode beuk en dankt zijn naam aan de rode tot paarse bladeren. De rode beuk is op zijn mooist in het voorjaar met het fris gekleurde blad en een lichte beharing.

Is de Fagus sylvatica geschikt om als boom te gebruiken?

De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en noemen we ook wel gewone beuk. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand. Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel dertig meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem. De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’?

Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.De rode beuk houdt van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast.

Hoe kan ik de Rode beuk snoeien?

Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten. Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in je tuin. Een haag wordt minimaal een maal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Neem eens een kijkje bij het artikel snoeigereedschap voor meer informatie over het juiste gereedschap om te snoeien. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

 

Bestel de plant direct.

2385xzf8d4yp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

verdord blad blijft aan in winte

Latijns

Fagus 'Atropunicea'

Cult

'Atropunicea'

Familie

gewone beuk

Familie latijns

sylvatica

Onderhoud

Verzorging

Houd de stam uit de zon.

Snoeien

Als haag in juni. Als struik in maart. Als boom in winter.

Bemesting

Elk voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

geen voorkeur zolang de stam maar niet wordt beschenen

Hoogte

Maximaal

3000

Beschrijving

als boom tot 30 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

gelig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

verdord blad blijft aan in winte