WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ezelsoor Silver Carpet

De ezelsoor Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ krijgt in de loop van het seizoen steeds meer grijze beharing op het blad. De Stachys byzantina komt oorspronkelijk uit een gebied van de Kaukasus tot in Oost-Azië. In het Nederlands heet deze plant ezelsoor.

Wat voor een bladeren heeft de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’?

De ovale bladeren zijn zacht, grijs en zwaar behaard. De overeenkomst met een ezelsoor is treffend. Naast de bladeren is vrijwel alles aan deze plant grijs. De stengel, de kelkbladeren, behalve de bloem die lila is is. Deze grijze kleur is een belangrijke reden om hem in een tuin tussen andere planten te plaatsen. Als zogenaamde intermediair in een border verbindt de ezelsoor planten met uiteenlopende kleuren.

Soorten Stachys

Het geslacht Stachys heeft veel soorten die zowel in de tuin als in de geneeskunde worden gebruikt. Zelfs de oude Egyptenaren maakten al gebruik van de gewone soort omdat het kon worden ingezet tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om de neus en het hoofd verlichting te geven bij verkoudheid. De grote kracht van deze plant is de lange bloeiperiode.

Hoe moet ik de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ verzorgen?

In de natuur groeit de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ op droge grond. Kalkvrij is de voorkeur. Verwijder bladeren die van andere planten en struiken in de ezelsoor zijn gevallen. Ze zijn namelijk gevoelig om net als dit blad te gaan rotten. Mocht het centrum van de plant verouderen, dan kun je jonge uitlopers stekken en opnieuw uitplanten.

Hoe kan ik de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ stekken?

Hoe u de plant kan stekken vindt u in het artikel stekken. ‘Silver Carpet’ woekert nogal en kun je daarom afsteken als hij te groot wordt.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door de website in de gaten te houden. Daarnaast vindt u op onze tuinblog informatie over aankomende evenementen en vele ideeën voor de tuin. Wilt u inspiratie voor de tuin opdoen? Kijk dan eens bij de kijktuinen.

 

Bestel de plant direct.

gdj5h9783pah_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Stachys 'Silver Carpet'

Cult

'Silver Carpet'

Familie

ezelsoor

Familie latijns

byzantina

Onderhoud

Verzorging

Afsteken wanneer te groot. Gevallen blad eruit verwijderen.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

60

Beschrijving

30-60 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen