WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergcipres

Welke vorm heeft de Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’?

De dwergcipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ is een bekende blauwgroene conifeer. Deze cultivar is afkomstig van de Californische dwerg- of schijncipressen en wordt ook wel Lawson’s dwergcipres genoemd. Het is een snelle opgaande groeier. Deze dwergcipres is een bekende soort waarvan de diverse cultivars voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hij is beslist niet dwergachtig, maar heeft een grote, tamelijk smalle zuilvorm.

Wat zijn eigenschappen van de dwergcipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’?

Deze dwergcipres is een bekende soort waarvan de diverse cultivars voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hij is beslist niet dwergachtig, maar heeft een grote, tamelijk smalle zuilvorm. Op hogere leeftijd wordt stam van onder kaal. De blaadjes zijn schubvormig en liggen dicht tegen de twijgjes aan. De kegels, ‘dennenappeltjes’, zijn klein, slechts acht millimeter in doorsnee, kogelvormig en bruin.

Soort dwergcipressen

De zeer populaire wintergroene dwergcipressen hebben als herkomstgebieden Noord-Amerika, China, Japan en Taiwan. De naam dwergcipres doet anders vermoeden, maar de oorspronkelijke soorten worden gewoonlijk nogal groot. Er zijn echter veel kweekvormen, waarvan sommige echte dwergen zijn, zelfs geschikt voor rots- en tegeltuinen. Behalve in hoogte en vorm zijn ook veel variaties in kleur beschikbaar. Het loof van de dwergcipres is alleen bij de jeugdvormen (die soms worden doorgekweekt) naaldvormig, bij volwassen vormen worden het schubben. De vrouwelijke bloemen vallen nauwelijks op. De rode of gele mannelijke bloeikegels met de grootte van een erwt zijn wel duidelijk zichtbaar in de bloeiperiode (maart-april).

Wat voor een grond heeft de Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ nodig?

De Chamaecyparis groeit op goed waterdoorlatende en voedzame bodem, schrale grond mag hij minder. Aangezien hij ook van nature een boom is die langs de kusten groeit, houdt hij van een goede luchtvochtigheid. Chamaecyparis lawsoniana-cultivars zijn niet dol op kalk en het zijn dus niet bepaald bomen voor op de klei. Zandgrond of lichte leemgrond, goed gedraineerd en aan de zure kant, is prima. Natuurlijk mag op arme grond de bemesting niet achterwege blijven (geen beendermeel geven).

Hoe kan ik de dwergcipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ snoeien?

Om een dichte en compacte kegelvorm te bewaren, kan deze conifeer zonodig in juli of uiterlijk augustus in de juiste vorm geschoren of geknipt worden. Wanneer er planten voor het vormen van een coniferenhaag worden gebruikt, zorg dan dat de haag niet te breed wordt. Wees voorzichtig: wanneer in ouder hout wordt geknipt of gesnoeid, zal dit niet meer uitlopen.

Ziekten en plagen bij de Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’

Soms komen problemen voor met bladluizen, schildluizen en spint (sparrenspintmijt). Deze laatste veroorzaakt lelijke verkleuring en kan worden bestreden met insecticiden gebaseerd op tebufenpyrad. Meer weten over het bestrijden van ziekten en plagen? Neem dan een kijkje op onze site.

 

Bestel de plant direct.

ox451d08cu5l_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Chamaecyparis 'Ellwoodii'

Cult

'Ellwoodii'

Familie

dwergcipres

Familie latijns

lawsoniana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Aan het begin van de zomer vormsnoei.

Bemesting

Op arme grond bemesten met organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

iets zure zandgrond

Vochtigheid

gemiddeld; niet te droog

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

1000

Beschrijving

5-10 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

ontluikend kegeltje

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

groenblijvend